ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αξιοποιήσατε την πανδημία για να φτιάξετε το καθεστώς σας

Αλέξης Τσίπρας για πανδημίας
Επέμεινε στην κριτική του για την διαχείριση της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας και στη δευτερολογία του στη Βουλή
INTIME

Επέμεινε στην κριτική του για την διαχείριση της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας και στη δευτερολογία του στη Βουλή

Με χαρακτηρισμούς όπως «ασυνάρτητη και ασυγκρότητη» για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την δευτερολογία του για την πορεία της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας. «Αλήθεια την ομάδα Αλήθειας έφτιαξε την ομιλία σας; Τι επιχειρήματα παρουσιάσατε; Ασυνάρτητες κατηγορίες συλλήβδην στην αντιπολίτευση, καμία ευθύνη δική σας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απευθύνεστε στην αντιπολίτευση που στήριξε τα πιο σκληρά lockdown, τον εμβολιασμό, στήριξε ώστε να καταργηθούν προσωρινά στοιχειώδεις ελευθερίες. Εμείς που ήρθαμε έναν χρόνο πριν και είπαμε να κάνουμε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, να βάλουμε μια κοινής αποδοχής υπουργός Υγείας. Είστε πρωθυπουργός, έχετε κάποια ευθύνη; Δεν έχετε να πείτε κάτι για το γεγονός ότι δεν πείθετε για την αξιοπιστία της κυβέρνησής σας;» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πείτε μας έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Γιατί αναφέρεστε διαρκώς στον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει καμπάνια στα μέσα τα οποία έχει και δεν έχει 40 εκατ. ευρώ όπως η κυβέρνηση. Αντί να μας πείτε για απολογισμό της καμπάνιας, ασκείτε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αδιόρθωτος. Δώστε μια απάντηση γιατί το τελευταίο μίλι για την ελευθερία έχει γίνει Γολγοθάς;» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κάνοντας ειδική αναφορά, δε, στον Θάνο Πλεύρη είπε ότι «τον Ιούλιο έλεγε για τον εμβολιασμό «Εάν δεν θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης είναι δική μου ευθύνη να τον πείσω ή είναι δική του ευθύνη να εμβολιαστεί;» Και αναφέρεστε διαρκώς σε εμάς».

«Έχετε σχέδιο για να ενισχυθεί ο εμβολιασμός; Το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα εφησυχασμού για τους εμβολιασμένους αυτό μας δείχνει το παράδειγμα του Ισραήλ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αξιοποίησε την πανδημία «και βρήκατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε καθεστώς ενημέρωσης και αναθέσεων για να φτιάξετε το καθεστώς σας».

«Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους για να βγαίνουν σε κανάλια της περιφέρειας για να λένε διάφορες ανοησίες τη στιγμή που διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παρέμπεμψε στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή περι χειραγώγησης των ΜΜΕ που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας ότι «χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους για να κάνουν καμπάνια για τον εμβολιασμό και μετά έρχεστε και λέτε ότι η αντιπολίτευση φταίει. Με ποια λογική έγινε η χρηματοδότηση; Τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του υπουργείου Υγείας; Γιατί αλλάξατε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας που ήταν και στενός σας συνεργάτης; Γιατί έχει εξαφανιστεί ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ;».

«Η άποψή μου κύριε Μητσοτάκη είναι ότι αντιμετωπίζετε την πανδημία με την ίδια ελαφρότητα για να αποκομίσετε μικροκομματικά οφέλη και σκοπιμότητες» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι αποφάσισε μέτρα χωρίς την έγκριση της επιστημονικής κοινότητας, τα παιδιά στοιβάζονται στα σχολεία, ότι οι επιβάτες στοιβάζονται στα ΜΜΜ. «Όπως δεν παίρνετε κανένα μέτρο για όλα όσα συμβαίνουν όπως με την πρόσφατη κακοκαιρία. Θα αναλάβετε κάποια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη χώρα;» είπε ο κ. Τσιπρας.

«Αλήθεια σας έχουμε δει σε μια σειρά από μήκη και πλάτη της χώρας, μια φωτογραφία δεν σας έχουμε δει να πάτε στην Εύβοια να σας πουν τον πόνο τους, έστω να τους χτυπήσετε την πλάτη δεν έχουμε δει. Πιστεύετε ότι θα δοξαστείτε κρυπτόμενος όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας».

Απευθυνόμενος, τέλος, στους πολίτες είπε «το ξέρουμε ότι δεν έχετε καμία ελπίδα σε αυτή την κυβέρνηση. Να αναλάβουμε όλοι μαζί οτιδήποτε να σώσουμε για να ξαναχτίσουμε την χώρα σε στέρεες βάσεις. Εμβολιαστείτε, προσέχετε, φοράτε μάσκες, μην αποδέχεστε τη λογική της χαλαρότητας μιας ανεύθυνης κυβέρνησης γιατί η ζωή μετράει πάνω από όλα».

Η πρωτολογία Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, ιδιαίτερα για τα ανησυχητικά στοιχεία που καταγράφονται από τον Αύγουστο και μετά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για τη πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παίζει κρυφτό» για να κρύψει «τη παταγώδη αποτυχία του».

«Εξαιρετικά αρνητική και ανησυχητική», χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. «Όσο πιο ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα. Είναι μία μεγάλη αντίφαση. Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατ. πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό. Και η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει. Αποφάσισε η κυβέρνηση να σφυρίξει τη λήξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέλοντας να δείξει την αρνητική τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, συνέκρινε τη κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί πέρσι, σε σχέση με φέτος. «Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 400 περίπου απώλειες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας. Ξεπερνάμε διαρκώς σε ημερήσια κρούσματα και σε θανάτους χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα. Και η κυβέρνηση παίζει κρυφτό για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία της στην πανδημία», ανέφερε.

Βιαστήκατε να ανοίξετε την εστίαση για τους εμβολιασμένους

«Βιαστήκατε να ανοίξετε την εστίαση για τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας o οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση ότι καλλιεργούν με αυτό τον τρόπο ένα κλίμα χαλαρότητας απέναντι στη πανδημία. «Ευελπιστώ η πρωτοβουλία μας να αποτελέσει ένα ξυπνητήρι για την κυβέρνηση», σημείωσε. Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, συνέκρινε τη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, μιλώντας για διπλάσιο δείκτη θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, άσκησε σφοδρή κρητική στη κυβέρνηση για τη κατάσταση του τομέα Υγείας. «Τα νοσοκομεία, παρά την πανδημία, παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης και με αρνητικό ισοζύγιο στις αποχωρήσεις - προσλήψεις. Χωρίς μόνιμες προσλήψεις», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Μάλιστα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τον βασικό στόχο του τείχους ανοσίας από τον εμβολιασμό. «Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία από τις χώρες ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Όλοι είναι πάνω από εμάς. Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς καταναγκαστικά μέτρα και στερήσεις μισθού, εμείς κάτω από 60%. Ένας στους 4 άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε 50 GB, αντί να είναι εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές».

Ξηλώσατε την dream team της συμφοράς για την πανδημία

«Γιατί μετά από τόσους μήνες του σκληρότερου και μακρύτερου lockdown στην Ευρώπη, είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό; Γιατί κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας μόνο. Πετάξατε λευκή πετσέτα στην πανδημία. Αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου καθώς έχει διπλασιαστεί το ποσοστό ανηλίκων που νοσούν και έχει πάει στο 14%, αφού τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν, χωρίς κανένα μέτρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και στελέχη της παράταξης του παραδέχονται την αποτυχία της διαχείρισης της κρίσης. «Πλέον το λένε και τα δικά σας στελέχη. Ο κ. Κύρτσος δήλωσε ότι πεθαίνουν 300 τη βδομάδα και είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Θα χάναμε λιγότερους από τους μισούς εάν βελτιώναμε την αντιμετώπιση της πανδημίας; Μεγαλύτερη παραδοχή της αποτυχίας σας ήταν η δική σας. Όταν ξηλώσατε σύσσωμη την ομάδα που διαχειρίστηκε την πανδημία. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε. Οι υπουργοί απομακρύνθηκαν. Αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η ομάδα καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε κατά της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στο υπουργείο Υγείας τον Θάνο Πλεύρη, που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. «Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες». Στο σημείο αυτό, αναρωτήθηκε τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. «Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε».

Συνέλθετε και αλλάξτε ρότα

«Μιλάτε μόνο για την ατομική ευθύνη. Πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες; Για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας; Για την ευθύνη σας να απομονώσετε τους αντιεμβολιαστές, ενώ εσείς τους μοιράζετε χρήμα για να λένε ότι η πανδημία είναι ένα μασονικό σχέδιο για μείωση του πληθυσμού; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μίας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση, να λέει την αλήθεια, ότι ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους. Για την ευθύνη να καταστήσει η Πολιτεία το ΕΣΥ τείχος για τους πολίτες;», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού συνεχίστηκε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έχει «ποντάρει όλα τα λεφτά» στο εμβόλιο, αφήνοντας ανοχύρωτο το ΕΣΥ. «Δεν υπάρχει κανένας επιστήμονας που να λέει ότι με το εμβόλιο μόνο τελειώσαμε. Μόνο εσείς το είπατε για να πετάξετε την ευθύνη από πάνω σας. Με την εμμονή σας επιλέξατε οι ΤΟΜΥ να αφεθούν σε εγκατάλειψη, αφού έχετε στόχο να τις καταργήσετε. Αφού αφήσατε το ΕΣΥ να σκάσει οργανωτικά, τώρα πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές από άλλα νοσήματα, γιατί το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό. Έχουμε έτσι τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας. 8.400 θάνατοι περισσότεροι το 2020, πέρα από αυτούς από την πανδημία, σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019. Οι θάνατοι που δεν αποδίδονται στον κόβιντ είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Είναι τραγική η πραγματικότητα που προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε. Κρύβετε την τραγωδία της απώλειας ζωών κάτω από το χαλί», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Να γίνει άρση της πατέντας για τα φάρμακα του κορονοϊού

Επανέλαβε για πολλοστή φορά τις προτάσεις του για την υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής που θα πρέπει να ενσωματώνει επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση με εκτεταμένο τέστινγκ, κατ'οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των δήμων, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ζήτησε, επίσης, προστασία του ΕΣΥ από την «κοβιντοποίηση» και κάλυψη αξιόπιστα των υπόλοιπων αναγκών των πολιτών. Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Μέχρι πρόσφατα το αρνιόσασταν, αλλά και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτά δεν επαρκούν», υπογράμμισε και ζήτησε «να προχωρήσει η ΕΕ σε άρση πατέντας για το φάρμακο ώστε να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες ώστε τα δώρα της επιστήμης να φτάσουν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν πάντα στάση ευθύνης. Καταθέσαμε προτάσεις, βάλαμε πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις, μιλάμε διαρκώς με την επιστημονική κοινότητα για νέες επεξεργασμένες προτάσεις. Είναι υποχρέωσή μας ωστόσο να κάνουμε σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει επιλέξει το δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία. Που λέει στους πολίτες ότι εσείς έχετε την ευθύνη, κόψτε το λαιμό σας. Οι ζωές 11 εκατ. ανθρώπων δεν είναι κοινωνικό πείραμα. Σας καλώ να συνέλθετε για να πάρετε μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ο «γρίφος» με τους θανάτους της πανδημίας - Τι συμβαίνει με τα ποσοστά εμβολιασμού

Βίντεο-ντοκουμέντο από το σοκαριστικό ατύχημα στα Γιαννιτσά - Το μοιραίο άλμα και η πρόσκρουση

The Voice: Η 22χρονη που «τρέλανε» τους coaches (video)