ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ και το μυστήριο με τα ΑΦΜ του ΚΙΔΗΣΟ και της ΕΔΕΜ

ΚΙΝ.ΑΛ / ΠΑΣΟΚ
ΚΙΝ.ΑΛ / ΠΑΣΟΚ

Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ. ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε δεν είναι τόσο «αθώες» και τόσο πολιτικές όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έχουν από πίσω τους πολύ παρασκήνιο το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει ουδείς εκ των υποψηφίων για την αρχηγία.

Τι εννοώ; Για να είμαι ξεκάθαρος, το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝ.ΑΛ. κουβαλάει όπως είναι γνωστό πολλές αμαρτίες του παρελθόντος και πολλά, πάρα πολλά χρέη και δάνεια. Επειδή πολλοί ευαγγελίζονται την «αλλαγή» και τη «νέα αλλαγή» και διάφορα άλλα εύηχα συνθήματα περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και «στον ήλιο τον πράσινο τον ήλιο που ανατέλλει…», τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.

Τα δυσθεώρητα χρέη του ΠΑΣΟΚ (μιλάμε για πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ) και του ΑΦΜ που αντιστοιχούσε στο κόμμα έχουν μπλοκάρει και δεσμεύσει το συγκεκριμένο αριθμό φορολογικού μητρώου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έγινε και η μετάλλαξη – αλλαγή του ΑΦΜ και του ονόματος από ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝ.ΑΛ. Ιδρύθηκε λοιπόν ένας πολιτικός φορέας με τον τίτλο «Κίνημα Αλλαγής» κάτι σαν ομπρέλα στην οποία στεγάζονται από κάτω άλλοι σχηματισμοί με συγκεκριμένα ΑΦΜ.

Το Κίνημα Αλλαγής συγκροτείται ως πολυκομματικός πολιτικός φορέας της σύγχρονης Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΕΔΕΜ), πρωτοβουλίες και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου (στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς – Ανανεωτικής Αριστεράς, Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, στελέχη του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας) και συνιδρυτές τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες μέλη του. Ειδικά για τη συμμετοχή κομμάτων, πρωτοβουλιών και προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στο Κίνημα Αλλαγής αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή, με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μετά από εισήγηση του/της Προέδρου.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Όταν λοιπόν έρχονται οι κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων μοιράζονται στα τρία: Ένα μέρος πάει στους δεσμευμένους λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ για να αποπληρώνονται τα χρέη, ένα μέρος πάει στο ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών) του Γιώργου Παπανδρέου κι ένα μέρος στο ΕΔΕΜ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης) του δικηγόρου κ. Απόστολου Πόντα. Τα χρήματα από ΚΙΔΗΣΟ και ΕΔΕΜ χρησιμοποιούνται λοιπόν εδώ και χρόνια για τα λειτουργικά έξοδα της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως αντιλαμβάνεστε χωρίς αυτή την διαδικασία ούτε ΚΙΝΑΛ θα υπήρχε, ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε τίποτα από όλα αυτά.

Οι παραπάνω λόγοι λοιπόν είναι καθοριστικοί παράγοντες για το πόσο ανορθόδοξη και μπερδεμένη είναι αυτή η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών. Και έτσι βεβαίως εξηγούνται και συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Αυτά είναι γνωστά πράγματα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Το ότι δεν τα λέει κανείς, είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Πάντως είναι βέβαιο ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός θα επηρεάσει σαφέστατα και την προεκλογική κούρσα και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Και ερωτώ: Ο επόμενος πρόεδρος της Χαριλάου Τρικούπη, θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝ.ΑΛ. του ΚΙΔΗΣΟ ή της ΕΔΕΜ; Αν το βρείτε, να μου το πείτε κι εμένα…

Διαβάστε επίσης:

Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να τον σηκώσουν στα... χέρια - Mind the GAP σύντροφοι