ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο πίσω από το τηλεοπτικό μήνυμα – Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Διάγγελμα Μητσοτάκη
Διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη για τον κορονοϊό
Intime News

Καθόλου τυχαία δεν είναι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απευθύνει την Πέμπτη (18/11) τηλεοπτικό μήνυμα προς ελληνικό λαό.

Η τρέχουσα συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σφοδρό, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων διασωληνωμένων και θανάτων. Παράλληλα τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε άκρατη σεναριολογία για ενδεχόμενα νέα μέτρα και διγλωσσία από κυβερνητικά στελέχη που φαίνεται ότι ενόχλησε τον πρωθυπουργό.

Έτσι κρίθηκε σκόπιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εν όψει των Χριστουγέννων, στους εμβολιασμούς και θα δώσει και αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους και τους διασωληνωμένους. Θα ξεκαθαρίσει επίσης πως κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.

Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός θα προτρέψει τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, ενώ θα αναφερθεί και στη σημασία της αναμνηστικής τρίτης δόσης.

Αναφορικά με τα Χριστούγεννα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστήσει την προσοχή των πολιτών και θα ζητήσει την τήρηση των μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Γενικότερα η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εισηγήσεις των ειδικών, όσο και τη διεθνή πρακτική αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια, αλλά και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία. Η προσοχή εστιάζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας με εκτεταμένους ελέγχους και στη συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινείται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αφορά στο ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και πως όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, ωστόσο δεν θα είναι ευρείας κλίμακας και δεν θα ανατρέπουν τη στρατηγική.

Ο δεύτερος άξονας συνδέεται με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού, τα οποία αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τήρησή των μέτρων και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Τρίτον, στο επίκεντρο βρίσκεται η συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ηεπιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Δεν υπάρχει, όμως στο τραπέζι και δεν συζητείται από την κυβέρνηση υποχρεωτικότητα. Εκείνο που συζητείται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι αν το πιστοποιητικό Covid θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Για το θέμα ωστόσο αυτό αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα με βάση και τις σχετικές συζητήσεις στην Ε.Ε.

Και τέταρτον, η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δακτύλιος: Δεν ισχύει για την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου

Κορονοϊός: Πέντε νέες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχεται επιδείνωση του καιρού - Η εξέλιξη μέχρι την επόμενη εβδομάδα