ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετάλλαξη Όμικρον: Το κρίσιμο 10ήμερο και το plan B της κυβέρνησης

Μετάλλαξη Όμικρον: Το κρίσιμο 10ήμερο και το plan B της κυβέρνησης
Ανεβάζει στροφές ο εμβολιασμός
Intime News

Στη μετάλλαξη Όμικρον στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση και την ίδια στιγμή παραμένει προσηλωμένη στην στρατηγική της που αφορά στη στήριξη του ΕΣΥ, στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Από το κυβερνητικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν πως η χώρα και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν, παρά τις απόψεις που διατυπώνουν κάποιοι ειδικοί και γιατροί της πρώτης γραμμής. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη θα χρειαστούν ακόμη 10 ημέρες για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μετάλλαξη Όμικρον και μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην στρατηγική που ακολουθείται.

Η ΚΥΑ με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6/12, οπότε και την τρέχουσα εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα δεδομένα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, έστω και σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει πως έχει περιοριστεί η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και είναι πολύ πιθανή μια ήπια αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας, αν και πιέζεται σημαντικά, υπάρχει η εκτίμηση πως οι διασωληνωμένοι δεν θα φτάσουν τους 856, που ήταν το ρεκόρ του τρίτου κύματος.

Ανεβάζει στροφές ο εμβολιασμός

Παράλληλα η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Και αποτελεί θετικό στοιχείο πως το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση κατέγραψε αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων, από το 71% στο 75%, μέσα σε 16 μόλις ημέρες τον Νοέμβριο. Συνολικά 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών προστέθηκαν σε δυο εβδομάδες στον συνολικό πληθυσμό που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί. Παράλληλα, χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών μειώθηκαν κατά 46.953 οι ανεμβολίαστοι πολίτες στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών (82,2% εμβολιασμένοι επί του συνολικού πληθυσμού των 60+).

Σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στοιχείων της Επιχείρησης «Ελευθερία», στις 11 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9,523 εκατ. ατόμων άνω των 12 ετών, 6.752.859 άτομα είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, δηλαδή ποσοστό 71%. Μετά από 16 ημέρες, στις 27 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9,523 εκατ. ατόμων άνω των 12 ετών, ο αριθμός των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, αυξήθηκε από τα 6.752.859 άτομα σε 7.139.551 άτομα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σημαντική και ταχεία αύξηση του ποσοστού από το 71% στο 75% (για όλους άνω των 12 ετών).

Παράλληλα, στις 11 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών ήταν 593.209 άτομα. Μετά από 16 ημέρες, στις 27 Νοεμβρίου, χάρη στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού ρυθμού σε αυτή την κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, οι ανεμβολίαστοι μειώθηκαν κατά 46.953 άτομα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Plan B

Πάντως σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες ή ανατραπούν τα δεδομένα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, στην κυβέρνηση έχουν Plan B με περαιτέρω παρεμβάσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση των rapid tests για τους μη εμβολιασμένους εργαζομένους από 2 σε 3 την εβδομάδα και η πρόβλεψη τα tests να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου για τις δραστηριότητές τους.

Επίσης η υποχρέωση για χρήση μάσκας παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η μερική επαναφορά της τηλεργασίας και απαγόρευση πρόσβασης στους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test. Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα και φαίνεται πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν απαιτηθεί να εφαρμοστούν κάποιες από τις παρεμβάσεις που είναι στο «συρτάρι». Το μόνο βέβαιο είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποκλείουν ακόμα και τοπικά lockdowns στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ικαρία

Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος

Σέρρες: «Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, με αποδέχονται» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες