ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή εντολή σε Ανδρουλάκη – Το μυστήριο του β' γύρου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλος νικητής της πρώτης Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Καθαρή εντολή ανανέωσης της παράταξης έστειλαν τα 270.000 μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής που έλαβαν μέρος στην χθεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος τους, δίνοντας ένα τεράστιο προβάδισμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί την επόμενη Κυριακή.

Αυτή η μεγάλη διαφορά που κατέγραψε ο νεαρός ευρωβουλευτής από τον δεύτερο σε ψήφους Γιώργο Παπανδρέου, βάζει σε σκέψεις αρκετά πρόσωπα από το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, που ζυγίζουν τις επιλογές που έχουν μπροστά στον κίνδυνο μίας σαρωτικής ήττας στον δεύτερο γύρο.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Εντολή ανανέωσης

Το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Με τη ψήφο τους έδειξαν ότι έκλεισαν για τα καλά την «πόρτα» στο παλιό πολιτικό προσωπικό της παράταξης που το βαραίνουν πολλές παλιές πολιτικές «αμαρτίες» και έδωσαν τα «κλειδιά» σε ένα πρόσωπο νέο, που δεν κουβαλάει τη φθορά των κυβερνητικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν, επίσης, και μία επιβράβευση της συνολικής στάσης που κράτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Δεν δημιούργησε εντάσεις, δεν επιτέθηκε εναντίον των συνυποψηφίων του, δεν ενεπλάκη σε διαδικαστικές «λασπομαχίες» την ώρα που η Φώφη Γεννηματά έδινε τον αγώνα για τη ζωή της στον «Ευαγγελισμό».

Παρότι όλοι γνώριζαν ότι θα διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος, δεν αμφισβήτησε ποτέ τις κατευθύνσεις της αείμνηστης προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σε αντίθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που επί έναν σχεδόν ολόκληρο χρόνο, την υπονόμευε ανοιχτά.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι δεν ξέχασαν ότι μέσα στο καλοκαίρι, δέχθηκε έναν «υπόγειο» πόλεμο από ορισμένα πρόσωπα μέσα από το ίδιο του το κόμμα, αλλά και από εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να διαρρέουν ότι δεν θα είναι εν τέλει υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, γιατί θα «συντρίβονταν» από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το μυστήριο του δεύτερου γύρου

Αυτή η πρώτη μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, φαίνεται πως είναι μη αναστρέψιμη. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, με αρκετούς από τους συνεργάτες του να κάνουν δεύτερες σκέψεις ενόψει της επόμενης Κυριακής.

Το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός, που κάποτε εκλέχθηκε πρόεδρος του κόμματος με 1.000.000 ψήφους, τώρα δεν κατάφερε να μπει καν ως πρώτος στον δεύτερο γύρο, δείχνει ξεκάθαρα πως οι ψηφοφόροι της παράταξης του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Έτσι, δεν είναι λίγα εκείνα τα πρόσωπα από τον περίγυρο του, που του εισηγούνται να αποσυρθεί σήμερα κιόλας από την διεκδίκηση της ηγεσίας και να μην διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Δύο είναι οι λόγοι που ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται αυτή την εισήγηση. Ο πρώτος, είναι πως κινδυνεύει με μία ακόμα πιο βαριά ήττα στον δεύτερο γύρο, καθώς αρκετοί εκτιμούν πως έχει πολύ περιορισμένη «δεξαμενή» ψηφοφόρων στην οποία μπορεί να απευθυνθεί.

Ο δεύτερος, είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποδείξει στη πράξη ότι η παρουσία του στην εκλογική διαδικασία αποτελεί πυλώνα ενότητας της παράταξης, όπως ο ίδιος σημείωνε από την αρχή.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται προσεκτικά το τι θα πράξει, λαμβάνοντας υπόψιν του όλες τις παραμέτρους.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα αποτελέσματα

Σστο 90,3% των εκλογικών τμημάτων, τα αποτελέσματα είναι:

  • Νίκος Ανδρουλάκης 37,11%.
  • Γιώργος Παπανδρέου 27,75%.
  • Ανδρέας Λοβέρδος 25,91%.
  • Παύλος Χρηστίδης 3,25%
  • Χάρης Καστανίδης 3%
  • Παύλος Γερουλάνος 2,97%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης-, πρώτευσε στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε στη δυτική Ελλάδα. Στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Συγκεκριμένα, στην Αττική με καταμετρημένο το 86,73% των ψήφων, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με ποσοστό 33,22%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,32% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,9%.

Στον Πειραιά, προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32,15%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,43%.

Στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέλαβε την πρωτιά, με μεγάλο ποσοστό της τάξης του 61,3%. Ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,69% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 10,07%.

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 35,69%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,83% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,66%.

Στο Βόρειο Αιγαίο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,07%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 33,93% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,95%.

Σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 37,13%, δεύτερος ο Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Παπανδρέου με 22,03%.

Στη Θεσσαλία, καταγράφεται - με διαφορά - πρωτιά Ανδρουλάκη με 36,37%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,45% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23,1%.

Στην Ήπειρο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39,22%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,1%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή εντολή σε Ανδρουλάκη – Το μυστήριο του β' γύρου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης - Η πολιτική πορεία και η χρονιά-ορόσημο

Ανατροπή με τα Μερομήνια: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά