ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Μητσοτάκη για εξάπλωση Όμικρον: Έως την Πέμπτη οι αποφάσεις για τα σχολεία

Σύσκεψη Μητσοτάκη για εξάπλωση Όμικρον: Έως την Πέμπτη οι αποφάσεις για τα σχολεία
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που έφερε «έκρηξη» κρουσμάτων στη χώρα και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, απασχόλησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνεχείς συσκέψεις θα έχει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων που έχει καθοριστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει το άνοιγμά τους να γίνει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένουν την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη. Στην σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει και η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως.

Οι αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο αναμένεται να ληφθούν έως την Πέμπτη.

Προς το παρόν προκρίνεται το εξής σενάριο: Τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 του μήνα, καθώς οι μαθητές είναι πιο προστατευμένοι εκεί, ενώ θα δοθεί βαρύτητα στο αυξημένο testing, είτε rapid είτε self. Παραδείγματος χάριν στην περίπτωση που υπάρξει κρούσμα σε ένα τμήμα θα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι μαθητές και όχι μόνο εκείνοι, που κάθονταν κοντά στον συγκεκριμένο μαθητή.

Οι αντιδράσεις και τα 4 σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επιστροφή στις αίθουσες θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου καθώς δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τους μαθητές, όμως, οι αντιδράσεις ως προς αυτό είναι ιδιαίτερα έντονες από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς όσο κι από την επιστημονική κοινότητα.

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου που εδώ και δύο χρόνια παρακολουθεί από την πρώτη γραμμή τον «πόλεμο» στις ΜΕΘ, όπου καταλήγουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας είναι κατηγορηματικός ως προς το άνοιγμά τους. «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», λέει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ο οποίος προειδοποίησε πως με το άνοιγμα των σχολείων οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. «Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά», πρόσθεσε.

Την εκτίμηση ότι πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και να επιβληθούν νέα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού εξέφρασε ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης. Ειδικότερα, αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

Αγανακτισμένοι οι γονείς

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επεσήμανε χθες πως το άνοιγμα θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου και αν αυτό απαιτείται, τότε θα υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα.

Οι γονείς, ωστόσο, δεν είναι σύμφωνοι και ανησυχούν ιδιαίτερα εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. «Πώς θα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με 50.000 κρούσματα την ημέρα;», είναι η εύλογη απορία των περισσότερων. Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που κάνουν τον παραλληλισμό με τα δυο προηγούμενα χρόνια, όπου με 1.000 και 2.000 κρούσματα την ημέρα τα σχολεία παρέμεναν κλειστά και είχε εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση, σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, υπάρχουν πολύ έντονες αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter «βράζει» για το θέμα σχολεία, με μηνύματα όπως αυτά που ακολουθούν…

Τα 4 σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Στο υπουργείο Παιδείας αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αλλάξουν τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλα θα πάνε μια χαρά. Η πρόταση που συζητούν είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο αν μπορεί να θέσει ανάχωμα στην έξαρση της πανδημίας ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων σε χρόνο dt. Θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου για να κλείσουν σε μια εβδομάδα;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο για τους μη εμβολιασμένους μαθητές όπως ισχύει σήμερα, αλλά για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι εξίσου αστείο και επικίνδυνο. Άπαντες γνωρίζουν ότι η αξιοπιστία των self test είναι απολύτως αμφισβητούμενη, όπως αμφισβητούμενο είναι το αν γονείς και μαθητές προβαίνουν στην διαδικασία ή απλώς δηλώνουν το «αρνητικό» αποτέλεσμα στο edupass.gov.gr.

Η άλλη σκέψη του υπουργείου Παιδείας προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια κάνοντας μαζικά rapid test λίγο πριν μεταβούν στις σχολικές μονάδες.

Η τελευταία πρόταση που εξετάζεται είναι το αποκορύφωμα της έννοιας «βλέποντας και κάνοντας». Να ανοίξουν δηλαδή οι σχολικές μονάδες «κανονικά» στις 10 Ιανουαρίου και ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, αν χρειαστεί να κλείσουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμένοι εργαζόμενοι: Τι ισχύει με rapid test και pcr για να γυρίσουν στη δουλειά

Κοινωνία Ώρα Mega: Εκτός εκπομπής η Ανθή Βούλγαρη

Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία: Αιφνίδιος θάνατος 27χρονου την ώρα που έπινε καφέ με την παρέα του