ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημιώσεις μετά από κακοκαιρία - Τα σημεία-«κλειδιά»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημιώσεις μετά από κακοκαιρία - Τα σημεία-«κλειδιά»
Το Newsbomb.gr εξετάζει πώς μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημιώσεις μετά από κακοκαιρία
INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Το Newsbomb.gr εξετάζει πώς μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημιώσεις μετά από κακοκαιρία

Οι ατελείωτες ώρες εγκλωβισμού στην Αττική οδό, έχουν ήδη οδηγήσει αρκετούς πολίτες σε δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να καταθέσουν προσφυγή για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, με κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας ή και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, φέρνοντας την εταιρεία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές αλλά και με ποινικές ευθύνες. Το Νewsbomb.gr συνομίλησε με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Γώγο για το ζήτημα της αξίωσης αποζημίωσης για τέτοιου είδους ταλαιπωρία, αλλά και τα νομικά «όπλα» που έχουν στη φαρέτρα τους οι πολίτες.

«Η πρόσφατη κακοκαιρία οδήγησε για άλλη μία φορά σε ταλαιπωρία χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε κεντρικές οδούς σε όλη την Αττική. Και η ταλαιπωρία από μόνη της νομικά δεν αποτελεί λόγο συζήτησης όταν όμως αυτή συνδυάζεται από πλημμέλειες δημόσιων οργάνων και ιδιωτικών εταιρειών που οδήγησαν αιτιακά στο αποτέλεσμα τότε γεννώνται αποζημιώσεις» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γώγος και εξηγεί:

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

«Κάθε πολίτης καταρχήν έχει το δικαίωμα προσφυγής στις δικαστικές Αρχές.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαδικασίες:

  • Η ποινική οδός:

Εδώ ο πολίτης καταθέτει μήνυση ή μηνυτήρια αναφορά αιτούμενος την ποινική δίωξη των υπευθύνων για ποινικά κολάσιμες πράξεις. Ενδεικτικά αδικήματα η παρακώλυση συγκοινωνιών ή η έκθεση σε κίνδυνο κτλ. Η μήνυση δεν μπορεί να οδηγήσει στην είσπραξη αποζημίωσης μπορεί όμως να λειτουργήσει ως εργαλείο για την συλλογή αποδεικτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στις άλλες διαδικασίες

  • Η Αστική – Διοικητική οδός:

Η κατάθεση αγωγής αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο προσφυγής προς την Δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθεί αποζημίωση. Ωστόσο, σαφώς υπάρχουν πολλές διακρίσεις δικονομικά ανάλογα με το ποιος είναι ο διάδικος κάθε φορά. Διαφορετικό Δικαστήριο – Διαφορετική Διαδικασία, ανάλογα αν έχουμε διάδικο το κράτος ή αν έχουμε διάδικο τον ιδιώτη - εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε δικαίωμα αποζημίωσης εφόσον αποδείξουμε ότι οι πλημμέλειες του αντιδίκου μας οδήγησαν αιτιακά στη ζημία, η οποία και επήλθε εις βάρος μας.

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Ουδείς μπορεί να προκαταβάλλει το ποσό που οποίο το Δικαστήριο θα επιδικάσει. Όπου όμως ακούει ο αναγνώστης ακούει προεξόφληση επιτυχίας και σίγουρο ποσό καλό θα ήταν να επανεξετάσει την επιλογή του. Την απόφαση την εκδίδει το Δικαστήριο και μόνον αυτό μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της αποζημίωσης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κριτήρια που επηρεάζουν την απόφαση αυτή.

Χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

  1. Οι ώρες που μείναμε εγκλωβισμένοι.
  2. Η ηλικία των θυμάτων
  3. Τα πιθανά προβλήματα υγείας των θυμάτων και ο κίνδυνος που πιθανόν επήλθε από τον εγκλωβισμό
  4. Αν έγιναν κάποιες ενέργειες αποκατάστασης της ζημίας κατά της διάρκεια του γεγονότος κοκ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στις περιπτώσεις και της Αττικής Οδού και της Τραινοσε έχουν ήδη ανακοινωθεί αποζημιώσεις από τις εταιρείες. Και εδώ τίθεται το «Κάλλιο 2 και στο χέρι … παρά» πηγαίνω στα δικαστήρια αναζητώντας περισσότερα;

Η πραγματικότητα είναι πως με την ανακοίνωση της έκδοσης αποζημιώσεων από τις εταιρείες έχουν ήδη αποδεχθεί πρώτον ότι έχουν ευθύνη οι ίδιες και κανένας άλλος γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε τέτοιου είδους δικαστήρια καθώς το πρώτο το οποίο συζητείται είναι η ένσταση περί έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης, πρακτικά ο ένας πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο. Δεύτερον, έχει ήδη αναγνωρίσει ότι αποζημιώνει.

Επομένως, η διαφωνία του δικαστηρίου θα είναι μόνον στο ύψος της αποζημίωσης το οποίο θα πρέπει να καθορισθεί από το Δικαστήριο κρίνοντας την κάθε περίπτωση χωριστά και όχι οριζόντια όπως θέλει η εταιρεία. Άλλωστε, την ίδια αποζημίωση θα διεκδικήσει μία τετραμελής οικογένεια, η οποία εγκλωβίστηκε για 22 ώρες με κάποιον που εγκλωβίστηκε 2 ώρες ή με κάποιον που έχει βαριά νοσήματα και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του;».

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε οδηγό που εγκλωβίστηκε θα δώσει η Αττική Οδός

Καραμανλής: 1.000 ευρώ αποζημίωση σε επιβάτες δρομολογίων Αθήνα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη -Αθήνα