ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Καλό κουράγκιο"-Η συνέχεια!

"Καλό κουράγκιο"-Η συνέχεια!
Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον επικεφαλής του ΔΝΤ, στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν

Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, γνωστός και από την ευχή του «Καλό κουράγκιο»…

Το πρόγραμμα του κ. Ρεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις από βουλευτές, ενώ σε λίγο θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist.

Επίσης το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Φίλιππο Πετσάλνικο, Γιώργο Προβόπουλο και Αντώνη Σαμαρά.
Στις σημερινές συναντήσεις του επιτρόπου Ρεν με το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα θα δοθούν οι απαντήσεις της Κομισιόν επί των δύο νομοσχεδίων για τις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κοινοτικός επίτροπος θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η γενική αρχή σύμφωνα με την οποία οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών για μειωμένες αποδοχές.

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, αν στην τελική συμφωνία θα προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των μισθών και το τι θα ισχύσει τελικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα, φαίνεται να διασφαλίζεται το όριο των κατώτατων αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ως βάση απόκλισης από την κλαδική.