ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πότε θα γίνουν οι εκλογές – Τα σενάρια και η πραγματικότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο χρόνος των επόμενων εκλογών στο επίκεντρο.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές». Αυτό είναι ένα παλιό γνωμικό για την πολιτική και τους πολιτικούς αλλά εν πολλοίς είναι το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη που οδηγεί σε κάλπες στο τέλος της τετραετίας και όχι τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο, όπως υποστηρίζουν σενάρια που διακινούνται στα δημοσιογραφικά και όχι μόνο γραφεία.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές με όλες τις δημοσκοπήσεις, όσο και αν αμφισβητούνται τα ευρήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ, να δείχνουν διψήφια διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει άνετη πρωτιά στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία και το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών του, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μια καλή επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και αν υπάρχει μπροστά ο σκόπελος της απλής αναλογικής. Δεν είναι μυστικό ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις.

Την επιλογή αυτή όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα την κάνει... Τόσο για λόγους πολιτικούς όσο και «προσωπικούς».

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε από την πρώτη ημέρα να δώσει μάχες σε πολλά επίπεδα. Για το κατά πόσο χειρίστηκε αποτελεσματικά τις αλλεπάλληλες κρίσεις πολλά μπορεί να ειπωθούν. Εξάλλου και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι λίγοι αυτοί που παραδέχονται ότι έγιναν και λάθη.

Η έξαρση της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, οι πληθωριστικές πιέσεις αποτέλεσαν τροχοπέδη για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αναγκάστηκε να μπει σε άλλες ράγες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκλήθηκαν σε πολλά επίπεδα και να στηρίξει πολίτες και νοικοκυριά, με αναπόφευκτο κόστος για τον δημοσιονομικό κορβανά.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τελευταίες εξελίξεις προβληματίζουν, καθώς επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι οι οικονομικές επιπτώσεις έχουν πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Την ίδια ώρα οι δημοσιονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης δεν είναι ανεξάντλητες.

Εκτός των άλλων κανείς, όσο κακόπιστος και να είναι, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μειώσεις φόρων που έγιναν, ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το αποτύπωμα πολλών πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε διάφορους τομείς θα φανεί μετά το καλοκαίρι.

Στο ερώτημα λοιπόν αν ο Κυριάκος θα «πηδήξει» από το καράβι στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα, η απάντηση είναι όχι. Και όσοι ξέρουν την ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού γελούν με τα σενάρια που «βλέπουν» εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

«Ο Κυριάκος φέρει το επώνυμο του πατέρα του, ο οποίος δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μία τέτοια κίνηση. Ο πρωθυπουργός φέρει συγκεκριμένο brand, το brand Μητσοτάκη, που δεν δραπετεύει στα δύσκολα. Δεν είναι στο πολιτικό του dna» αναφέρουν άνθρωποι που πραγματικά γνωρίζουν τις σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως στόχο να εκμεταλλευτεί πολιτικά συγκυρίες, είχε τέτοιες ευκαιρίες στο παρελθόν. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες τόσο μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας όσο και με αφορμή την εύστοχη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο που έστησε η Τουρκία.

Η φιλοσοφία Μητσοτάκη ήταν και είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους και μετά να κρίνονται. Ο πρωθυπουργός πιστεύει, και δύσκολα του αλλάζεις γνώμη, πως «ο λαός δεν παραμυθιάζεται και θεωρεί ως μικροπολιτικαντισμό την εκμετάλλευση ευνοϊκών συγκυριών προς ίδιον όφελος».

Χαρακτηριστική η αποστροφή του πρωθυπουργού σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Είμαι θεσμικός και εάν κοιτούσα τις δημοσκοπήσεις, θα έκανα εκλογές το 2020 όταν είχα και τη μεγαλύτερη διαφορά», είπε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις όλο αυτό το διάστημα.

Ο χρόνος και τα γεγονότα θα καθορίζουν τις εξελίξεις και θα δώσουν τις απαντήσεις για το αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να στηθούν πρόωρες κάλπες, αλλά όπως λένε με νόημα στενοί συνεργάτες του «ο Μητσοτάκης δεν θα διαψεύσει τον Μητσοτάκη».