ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλη έρευνα της MRB: Χτυπά «κόκκινο» η απαισιοδοξία – Η τσέπη των πολιτών κρίνει τις κάλπες

Μεγάλη έρευνα της MRB: Χτυπά «κόκκινο» η απαισιοδοξία – Η τσέπη των πολιτών κρίνει τις κάλπες
Μεγάλη έρευνα της MRB: Χτυπά «κόκκινο» η απαισιοδοξία – Η τσέπη των πολιτών κρίνει τις κάλπες
Intimenews

Ο γρίφος της ακρίβειας δυσκολεύει το πολιτικό σκηνικό και δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία – Η κυβέρνηση «καίει» πολιτικό λίπος και η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στις 7,4 μονάδες με βάση τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά; Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 18 έως 26 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων.

Η αχαλίνωτη άνοδος των τιμών, οι σφοδρές πληθωριστικές τάσεις και τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτυπώνεται πλήρως στην δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Tα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να απαλύνει τα βάρη των οικογενειών δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πολίτες, η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες αγγίζει το 84%.

Η κυβέρνηση παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούν οι ασφυκτικές συνθήκες των ανατιμήσεων εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα 7,4 μονάδων στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,4%. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜεΡΑ25 3,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης φαίνεται να υπάρχει άνοδος για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου το οποίο ξεπερνά ακόμα και το ΚΚΕ, ενώ άνοδο παρουσιάζει και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη το οποίο από το 1,5% πήγε στο 2,1% σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση της MRB.

Στην αναγωγή τα στοιχεία δείχνουν πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 34,9% με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,9% και τρίτο το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 16,4%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 6% και το ΜέΡΑ25 με 3,8%. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν σημαντικές διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής. Στην έρευνα της MRB και αναφορικά με τις μετακινήσεις/συσπειρώσεις ψηφοφόρων καταγράφονται τα εξής: Η ΝΔ διατηρεί το 68,8% των ψηφοφόρων που είχε τον Ιούλιο του 2019, παίρνει 2,8% από το ΣΥΡΙΖΑ και έχει διαρροή 12% προς το ΚΙΝΑΛ. Την ίδια στιγμή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 64,1% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, παίρνει 4,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ και έχει διαρροή προς το ΚΙΝΑΛ 12,8%.

Στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός κερδίζει τη μάχη της δημοτικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με σημαντικές απώλειες, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης που καταγράφει σημαντικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα στο ερώτημα για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35,3% ευνοϊκών απόψεων και 45,1% όχι ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 31% ευνοϊκές γνώμες και 47% όχι ευνοϊκές γνώμες ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30% ευνοϊκές γνώμες και 21,7% όχι ευνοϊκές γνώμες. Από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει ποσοστό 20,6% σε ευνοϊκές γνώμες, ο Γιάννης Βαρουφάκης 17,6% και ο Κυριάκος Βελόπουλος 18,2%.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν αρνητικά ποσοστά αξιολόγησης

Πολύ υψηλά είναι και η αρνητική αξιολόγηση της ΝΔ, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση της κυβερνητικής θητείας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 61,8% την κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά και θετικά/μάλλον θετικά το 35,1%. Για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 68% την αξιολογεί μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά και το 26,3% σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά. Γίνεται αντιληπτό ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά αρνητικών κρίσεων και αυτό δείχνει πόσο ρευστό είναι πλέον το πολιτικό τοπίο. Παρόλα αυτά οι πολίτες δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, προφανώς διότι φοβούνται την πολιτική αστάθεια μέσα σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Αναφορικά με την επιθυμία για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το 50,2% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το 27,4% έως το καλοκαίρι του 2022 και το 14,1% στο τέλος του έτους.

Η ακρίβεια το διακύβευμα των εκλογών – Γκρίνια και από τους γαλάζιους ψηφοφόρους

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι για την κυβέρνηση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρόκειται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είναι αναμφίβολα το πρόβλημα της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών και στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια αλλά και βεβαίως στα προϊόντα λιανικής. Το θέμα της ακρίβειας φαίνεται να καίει μεγάλο πολιτικό λίπος από τη ΝΔ αφού τα ποσοστά ανασφάλειας όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 είναι περίπου ίδια με τα ποσοστά αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και είναι δυσαρεστημένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Η γκρίνια και η δυσαρέσκεια των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν περιορίζεται μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επεκτείνεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και σε όσους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές. Οι πολίτες κρίνουν στο σύνολό τους αρνητικά και μη αποτελεσματικά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων. Σίγουρα μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά θεωρεί το 75,2%. Ακόμα χειρότερο είναι για την κυβέρνηση το γεγονός ότι το 50% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν τα μέτρα αναποτελεσματικά. Το 59,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από όσα μπορούσε να λάβει για να ανακουφίσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι το 42,8% όσων το 2019 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά που της επέτρεπε η οικονομία και το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο. Οι ανησυχίες των πολιτών για τα δυο άλλα σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας πανδημία και ελληνοτουρκικά φαίνεται να υποχωρούν, αλλά μεγάλος φόβος υπάρχει και για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb.gr είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και δεν φαίνεται να αποτελεί τη λύση που περιμένει το εκλογικό σώμα. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα ζητήματα της οικονομίας και αν προσέφερε καλύτερη βοήθεια στα τα νοικοκυριά, σίγουρα όχι και μάλλον όχι απαντά το 64,9%. Μόνο το 27,8% πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια στα νοικοκυριά. Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 σε ποσοστό 62,6% λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα, ενώ το 32,5% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου λένε το αντίθετο.

Στο κόκκινο η απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον

Το χειρότερο και το ανησυχητικότερο όλων των ευρημάτων είναι ότι οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας και των πληθωριστικών τάσεων. Το 83,9% πιστεύουν ότι οι τιμές τους επόμενους 6 με 8 μήνες θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι είναι σήμερα. Μόνο το 3,1% πιστεύει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση. 86,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 θεωρούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο. Περίπου ίδιο ποσοστό με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που το 87,5% πιστεύει ότι οι τιμές θα αυξηθούν αρκετά ή πολύ περισσότερο από ότι σήμερα. Ιδιαιτέρως απογοητευτικό που περιγράφει τη θλιβερή πραγματικότητα είναι το δεδομένο ότι το 77,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Και εδώ τα ποσοστά των απαντήσεων που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι τεράστια. Το 72,5% όσων ψήφισαν ΝΔ το 2019 δηλώνουν ότι αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ποσοστό που είναι πολύ κοντά στο 81,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ότι δεν τα καταφέρνουν. Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό ότι το πολιτικό σκηνικό είναι εξόχως ρευστό και τα κόμματα εξουσίας οφείλουν να αφουγκραστούν τις αγωνίες και τις δικαιολογημένες ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας. Η οργή της βάσης μεταφράζεται σε αρνητική ψήφο με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB στο Νewsbomb.gr: Καμπανάκι για την κυβέρνηση – Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb: Το 50,9% των πολιτών αναγνωρίζει δίκιο στη Ρωσία για την Ουκρανία

Σχετικές ειδήσεις