ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησε στις εκλογές - Η επόμενη μέρα

Πώς θα αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησε στις εκλογές - Η επόμενη μέρα
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Newsbomb.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Το «στοίχημα» της επόμενης μέρας για τηναξιοποίηση του πολιτικού κεφαλαίου από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καμπάνιας για την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, η Κουμουνδούρου απέφευγε να μιλήσει με νούμερα. Γνώριζαν πολύ καλά πως οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη. Η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φυσικά, υπήρχε το μειονέκτημα του ενός υποψηφίου για την ηγεσία.

Φαίνεται, όμως, ότι διαψεύστηκαν ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Τον αριθμό 150.000 δεν τολμούσαν καν να τον ψελλίσουν. Όσοι μιλούσαν για εξαψήφιο νούμερο, αντιμετωπίζονταν από μερίδα συντρόφων τους σαν να βρίσκονταν εκτός πραγματικότητας, καθώς θεωρούσαν ότι η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών που θα προσέρχονταν στις κάλπες, ως μέλη του κόμματος, θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα.

Ακόμα και ο διπλασιασμός των κομματικών δυνάμεων που είχαν θέσει ως στόχο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, από ορισμένους θεωρούνταν ανέφικτος.

Ο τριπλασιασμός των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ έφερε χαμόγελα στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, αλλά προκάλεσε και την απόλυτη ικανοποίηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που χθες αργά το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μίλησε για μία διαδικασία που αποτέλεσε μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Τα πανηγύρια, όμως, για τη μαζική παρουσία των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές, ολοκληρώθηκαν νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τις μορφές δράσης στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν, προκειμένου να παρακινήσουν αυτόν τον κόσμο που πήγε να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα -διότι περί αυτού επρόκειτο- στο να έχει ενεργώ συμμετοχή στην κομματική ζωή, αλλά και συνεχή κοινωνική παρέμβαση.

Στους δήμους, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια και όπου αλλού μπορεί να συμμετέχει.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το αύριο. Το πως θα αξιοποιηθεί αυτό το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησε με τη χθεσινή διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να μην «χαθούν» από την καθημερινότητα. Να είναι όλες και όλοι, παρούσες και παρόντες.

Με απλά λόγια, να ενταχθούν πλήρως στο κόμμα και να μην μετατραπούν σε μία «πελατεία» που θα ψηφίζει μία φορά κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια στις εσωκομματικές διαδικασίες. Να προσδώσουν μία σημαντική δυναμική στην πορεία προς την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτή την προσπάθεια, η Κουμουνδούρου μπορεί να βρει έναν «σύμμαχο» στην πολιτική συγκυρία. Το κλίμα «μυρίζει» εκλογές, κάτι που ουδείς μπορεί να αρνηθεί, ακόμα και οι πιο «πιστοί» συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, μπροστά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για να τα καταφέρει να «ενεργοποιήσει» τα 110.000 νέα μέλη που εντάχθηκαν στις γραμμές του.

Αυτό ήταν, άλλωστε και το σημείο στο οποίο στάθηκε κατά τη χθεσινή του δήλωση και ο Αλέξης Τσίπρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη, στο κόμμα που όπως τόνισε, θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Γιατί η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, αποτελεί τον πραγματικό στόχο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η «μαγιά» για να το πετύχουν, θα είναι οι χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν»