ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν σήμερα: Η ευρεία ατζέντα, τα ελληνοτουρκικά και οι συμβολισμοί

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν σήμερα: Η ευρεία ατζέντα, τα ελληνοτουρκικά και οι συμβολισμοί
Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα απευθυνθεί και στο Κογκρέσο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη θα απευθυνθεί και στο Κογκρέσο

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η συνάντησή του σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η ομιλία του την Τρίτη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και αυτό διότι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αφενός αντικατοπτρίζουν την αυξημένη σημασία που έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου καταδεικνύουν το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο, προς όφελος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες, Κυριακή, στην Ουάσιγκτον σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ως ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, η οποία δεν ετεροκαθορίζεται, γνωρίζει τις θέσεις και τις επιδιώξεις της, είναι αξιόπιστος σύμμαχος ενώ λειτουργεί ως παράγοντας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αναδείχτηκαν και με την απόφαση της Ουάσιγκτον να υπογράψει την τροποποίηση της πενταετούς πλέον Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στην ευρεία ατζέντα της συνάντησης με τον πρόεδρο Μπάιντεν θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που συνδέονται με τις τεκτονικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη και τις θέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η χώρα μας άλλωστε έχει ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό και η πολιτική της εδράζεται σε σαφείς αρχές, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης διμερή ζητήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης (συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3+1, το οποίο υποστηρίζεται ιδιαίτερα και από το Κογκρέσο). Η συζήτηση θα περιλάβει και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων εφοδιασμού.

Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση για ομιλία στο Κογκρέσο απευθύνεται σε ξένους ηγέτες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συνήθως όταν πρόκειται για ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ (για παράδειγμα το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) ή εξέχουσες προσωπικότητες (Μαντέλα, Βαλέσα κ.ά.).

Θα πρόκειται για την πρώτη ομιλία αυτού του είδους από το 2019 και την πρώτη μετά τo ξέσπασμα της πανδημίας. Έχει μεσολαβήσει μόνο μία εξ αποστάσεως εμφάνιση του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε σε ανεπίσημη συνεδρίαση.

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Οι πρώτες φωτογραφίες

Στο εμβληματικό Blair House, την κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι της αμερικανικής κυβέρνησης, κατέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα μετά την άφιξή τους στην Ουάσινγκτον την Κυριακή ενόψει της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά και της ιστορικής ομιλίας του στο Κογκρέσο το απόγευμα της Τρίτης.

Στο κτήριο το οποίο χτίστηκε το 1824 από τον δρα Τζόζεφ Λόβελ, στρατηγό και χειρουργό του στρατού των ΗΠΑ και το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα οικήματα στην πλατεία κοντά στον Λευκό Οίκο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο κ. Τσούνης, μάλιστα, διατύπωσε το «καλωσορίσατε» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό με ανάρτησή του στο twitter στην οποία επισύναψε και τις πρώτες φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρώτη του ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram επέλεξε την ελληνική σημαία που κυματίζει έξω από το Blair House.