ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Newsbomb.gr στον Λευκό Οίκο - Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Το Newsbomb.gr στον Λευκό Οίκο - Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
AP Photo/Susan Walsh

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Το Newsbomb.gr είναι στην Ουάσιγκτον και μεταδίδει όλες τις τελευταίες εξελίξεις…

Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον Λευκό Οίκο, έτσι ώστε να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου ακολουθούν το διήμερο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και μεταφέρουν ειδήσεις και εικόνες από τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ήταν έτοιμος για τη συνάντηση των δυο ηγετών, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να ρυθμίζονται περίπου μισή ώρα πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο επικεφαλής πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου, και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε στο Οβάλ Γραφείο για τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Μπάιντεν: Πιο σημαντική από ποτέ η σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ

«Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν τη διεθνή έννομη τάξη», είπε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή», ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο», τόνισε στη συνέχεια.

«Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας», είπε ο κ. Μπάιντεν με τη σειρά του.

Η πρώτη συνομιλία Μπάιντεν - Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο

Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι κοινές δηλώσεις με τον Τζο Μπάιντεν

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Georgetown: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Το Newsbomb.gr και η Αμαλία Κάτζου ακολουθούν το διήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το απόγευμα της Δευτέρας (16/5) βρέθηκαν στο Gaston Hall του Georgetown University.

Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με συνομιλητή τον David Ignatius, δημοσιογράφο της Washington Post. Στο Gaston Hall βρίσκεται και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη συζήτηση.

Μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Για τη Δημοκρατία ανά τον κόσμο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε:

«Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας να μπλοκάρουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.

«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό», ανέφερε.

«Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

«Υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης. Να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον». Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε ότι, «Οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Ό,τι έχω να πω στον Ταγίπ Ερντογάν θα του το πω πρόσωπο με πρόσωπο».

Παρακολουθήστε ξανά τη συζήτηση

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων