ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγκίνηση μέσα στο Κογκρέσο για Κυπριακό και εθνική κυριαρχία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγκίνηση μέσα στο Κογκρέσο για Κυπριακό και εθνική κυριαρχία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο.
AP

Για πρώτη ίσως φορά μετά τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, Έλληνας πολιτικός μίλησε ενώπιον της αμερικανικής ηγεσίας χωρίς να «μασάει» τα λόγια του – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς φοβικά σύνδρομα υπενθύμισε την εισβολή στην Κύπρο.

Με τον αέρα μιας χώρας ισχυρής στο διεθνές στερέωμα και όχι φτωχού συγγενή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο Κογκρέσο και ζωηρά χειροκροτούμενος κάλεσε βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ να μην ξεχνούν «την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου». Μια ιστορική ομιλία, που ήταν γεμάτη από αναφορές στους δεσμούς που μοιράζονται Ελλάδα και ΗΠΑ, στις κοινές αξίες των δύο χωρών και στους αγώνες τους για ελευθερία και δημοκρατία. Μια ομιλία, όμως, κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να γίνει αιχμηρός για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα λάθη της ΕΕ, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, καλώντας σε άμεσο τερματισμό των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Θυμίζω ότι ήταν 19 Νοεμβρίου 1999 όταν ο Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Χίλαρι Κλίντον, βρέθηκε στην Αθήνα. Για όσους ενδεχομένως λησμονούν ο τότε ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος, εξεφώνησε τότε μία εξαιρετική ομιλία, αναφερόμενος στους δεσμούς της Ελλάδας με τις Η.Π.Α και σχολιάζοντας μεταξύ άλλων όλα τα εθνικά θέματα.

Απευθυνόμενος στον Κλίντον του είπε: «Επωφελούμενος από το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον σας για την επίλυση του επί 25ετίαν χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω προς όλους τους παρευρισκομένους ότι το πρόβλημα αυτό προκλήθηκε από την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη νήσο, προς αποκατάστασιν, όπως τότε είπε, του διαταραχθέντος από την απόπειρα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου νομίμου πολιτεύματος, ότι έκτοτε και παρά την αποκατάσταση της νομιμότητος συνεχίζει την κατοχή του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρνείται να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών…», μια δήλωση που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο Πανελλήνιο.

Κατά τρόπο αντίστοιχο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε μια ιστορική και συγκινητική ομιλία που άγγιξε όχι μόνο τους Αμερικανούς αλλά και ολόκληρη την ομογένεια και τον ελληνισμό.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Πηγή αστάθειας η Τουρκία - Στρατηγική η συμμαχία Ελλάδας και ΗΠΑ

Το θερμό χειροκρότημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και η αντιστοιχία με την ελληνική Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για F35, ενεργειακά, Τουρκία

Μπάιντεν: Το παρασκήνιο της γραβάτας με την ελληνική σημαία που φόρεσε στο τετ α τετ με Μητσοτάκη

O διεθνής Τύπος εγκωμιάζει την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Εμβαθύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών

Σχετικές ειδήσεις