ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Hurriyet: Η αποθέωση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο που τον εξέπληξε – Χειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά

Hurriyet: Η αποθέωση Μητσοτάκη στο Κογκρέσο που τον εξέπληξε – Χειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στην αποθέωση που γνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο
AP PHOTO

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στην αποθέωση που γνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» στην Τουρκία το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός με τεράστια θέρμη από τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, η οποία προκάλεσε δεκάδες σχόλια και Αμερικανών πολιτικών στα social media.

Ενδεικτικό το άρθρο που αναρτήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet στο οποίο παρουσιάζεται ο συνολικός αριθμός των διακοπών με χειροκροτήματα της ομιλίας Μητσοτάκη «η οποία τον εξέπληξε», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα οι ακροατές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον διέκοψαν 37 φορές στα συνολικά 42 λεπτά της ομιλίας του. Όπως σημειώνεται, μάλιστα, δέκα εξ αυτών των διακοπών με χειροκροτήματα έγινε με όρθιους τους παριστάμενους ενώ πέντε αφορούσαν τις στιγμές που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

To δημοσίευμα της Hurryiet για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει, δε, και το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τη θερμή υποδοχή στο Κογκρέσο ότι «ούτε στην Ελληνική Βουλή δεν δέχομαι τόσα πολλά χειροκροτήματα».

Η συντάκτης του άρθρου της Hurriyet σημειώνει, επίσης, ότι ο αντίκτυπος που προκάλεσε η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο «μεταφράστηκε» ως επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αποθέωση Μητσοτάκη από τους Αμερικανούς πολιτικούς

Εντυπωσιασμένη έμεινε και η αμερικανική πολιτική σκηνή από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο να αποτελεί το highlight.

Μάλιστα σε επίσημη δήλωσή της η οποία δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι επεσήμανε: «Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας... Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προάγοντας αμοιβαία ασφάλεια και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και προώθηση των κοινών μας δημοκρατικών αξιών στον κόσμο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης με ανάρτησή του στο Τwitter ανέφερε: «Η Ρητορική του Αριστοτέλους μάς δίδαξε ότι το ήθος, ο λόγος και το πάθος είναι βασικά συστατικά της πειθούς. Η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο το αποτύπωσε τέλεια. Μας ενέπνευσε όλους στην ανάγκη να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία και τους κανόνες της διεθνούς τάξης».

Από πλευράς του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σημείωσε πως «υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος σταματά και σκέφτεσαι πώς έχουν ξεπεραστεί οι αντιξοότητες για να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Περήφανος που είμαι Έλληνας σε αυτήν την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική ομιλία». Μάλιστα συνόδευσε τα λόγια του με βίντεο από τα χειροκροτήματα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ, με ανάρτησή του στο Twitter μετά την ομιλία του πρωθυπουργού σημείωσε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές.

«Σήμερα προήδρευσα σε κοινή συνάντηση του Κογκρέσου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες μας είναι ισχυροί και βαθαίνουν με κάθε μέρα που περνά», έγραψε στην ανάρτησή της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

«Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η καλύτερη ομιλία που έχω ακούσει ως μέλος του Κογκρέσου. Είπε ότι οι Έλληνες και οι Αμερικανοί είναι θεματοφύλακες της δημοκρατίας — πρέπει να αντισταθούμε στην παραπληροφόρηση και τις απειλές από το εσωτερικό που ακρωτηριάζουν τους θεσμούς μας», ανέφερε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέικ Όκινκλος.

Τέλος, η αντιπρόσωπος, Λόις Φράνκελ, ανέφερε: «Ήταν τιμή μου να παρακολουθήσω την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού».

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός βουλευτής: «Η ομιλία Μητσοτάκη μου έδωσε πραγματική έμπνευση να συνεχίσω»

Τα ξένα Μέσα αποθέωσαν την ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Διθυραμβικά σχόλια

Δένδιας για ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: «Αναδείξαμε τον ρόλο της Ελλάδας»

Η Ελλάδα εξοπλίζεται με F 35 - Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ και το χρονοδιάγραμμα