ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ακρίβεια και τα «συμφέροντα» στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα

Η ακρίβεια και τα «συμφέροντα» στην κορυφή της ατζέντας Τσίπρα
Intime News

Στη Βουλή ετοιμάζεται να μεταφέρει σήμερα το ζήτημα της ακρίβειας και πιο συγκεκριμένα τις αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων του ρεύματος ο Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να παρέμβει στη συζήτηση για την τροπολογία που αφαιρεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς.

Εκεί θα ξεδιπλώσει όλη την επιχειρηματολογία του για το «όργιο κερδοσκοπίας» στις πλάτες των πολιτών, για το οποίο κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μιλήσει για «απάτη» ως προς τη συγκεκριμένη κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά απλά το κρύβει.

Όσο δεν βαδίζουμε προς τις εκλογές και όσο η κατάσταση με την ακρίβεια δεν βελτιώνεται, τόσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρεί να «στριμώξει» το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πληθωρισμός «καταπίνει» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και όλοι αντιλαμβάνονται ότι όσο οι τσέπες αδειάζουν, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχει η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις κάλπες.

Επομένως, βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ταυτίζει την καλπάζουσα ακρίβεια με τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ναι μεν το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά στην Ελλάδα είμαστε «πρωταθλητές» στις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος και της βενζίνης. Και γι' αυτό δεν ευθύνεται το κακό μας «ριζικό», αλλά κυβέρνηση που επιτρέπει σε κάποιους λίγους να αισχροκερδούν πάνω στο δράμα των πολιτών.

Η ρήτρα δεν καταργείται, παραμένει

Πάνω σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να πορευτεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, μάλιστα, σκοπεύει να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά, παρεμβαίνοντας στη Βουλή, στη συζήτηση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει λόγο για ένα κακόγουστο προεκλογικό σόου, μέσω του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εξαπατήσει τους καταναλωτές. Η ρήτρα ναι μεν θα εξαφανιστεί από τους λογαριασμούς, όμως στην πραγματικότητα θα ενσωματωθεί στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Επομένως, θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά.

Παράλληλα, αναμένεται να καταγγείλει και μία νέα χρέωση προς στους καταναλωτές, καθώς επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα κάνουν την εμφάνιση τους στα τιμολόγια, μέσω των ΥΚΩ, για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά.

«Πόλεμος» με τα συμφέροντα

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στη ρητορική περί «συμφερόντων» που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τα οποία ο ίδιος και σκοπεύει να συγκρουστεί.

Έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική για την πλήρη απουσία ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά, ενώ έχει προσάψει στην κυβέρνηση και την κατηγορία του «τροχονόμου των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια». Μάλιστα, χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ».

Επίσης, μίλησε «για διπλή αισχροκέρδεια», με τη μία να είναι των παραγωγών ενέργειας και η άλλη του κράτους. Σημείωσε πως «τα 3,8 δις. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους». Διότι, όπως εξήγησε, με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα είναι από την αφαίμαξη των καταναλωτών.