ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας βλέπει «Βατερλό» στο ΝΑΤΟ - Τι χρεώνει στον Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί ο Τσίπρας βλέπει «Βατερλό» στο ΝΑΤΟ - Τι χρεώνει στον Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Νέες αμερικανοτουρκικές σχέσεις
INTIME NEWS

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τα «έδωσε όλα» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ

«Βατερλό» της ελληνικής διπλωματίας. «Δεινή διπλωματική ήττα». «Ο Μητσοτάκης μας οδηγεί από ήττα σε ήττα». Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω δείχνουν με σαφήνεια ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζεται την ικανοποίηση που εκφράζουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το αντίθετο, ακριβώς θα λέγαμε ότι συμβαίνει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τα «έδωσε όλα» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και κατάφερε να μην πάρει τίποτα. Σε αντίθεση με την Τουρκία, που λόγω των «ανατολίτικών παζαριών» του Ερντογάν, κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον και συνολικά της Δύσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει ότι στη Μαδρίτη συντελέστηκε «ιστορική καμπή» ως προς τις σχέσεις Δύσης – Άγκυρας.

Νέες αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στο επιτελείο της Κουμουνδούρου υπάρχει μεγάλη ανησυχία, κυρίως ως προς την αναβάθμιση που θεωρούν ότι πέτυχε η Τουρκία στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν είναι απομονωμένη, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, πιστεύουν ότι όλοι δείχνουν πως επιδιώκουν να έχουν στενές σχέσεις μαζί της.

Αρχικά οι ΗΠΑ, που αποδέχθηκαν να αναβαθμίσουν τα τουρκικά F-16 και επιπλέον να της πουλήσουν και άλλα, καινούργια. Αεροπλάνα που μπορεί οι νατοϊκοί να δηλώνουν πως θα ενισχύσουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα θα πετάνε πάνω από το Αιγαίο. Σε μία εποχή που η Τουρκία εμφανίζεται ανοιχτά ως αναθεωρητική δύναμη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό το θέμα, θα έπρεπε να αποτελεί το μείζον ζήτημα της ελληνικής διπλωματίας, η οποία φαίνεται να πιάστηκε στον ύπνο. Δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Και τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει στη Βουλή για τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην πρόθεση αυτή τον ΗΠΑ.

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι αυτά είναι ψέματα. Τα γεγονότα, όμως, τον διαψεύδουν, λένε πρόσωπα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ή γνώριζε εξ αρχής, επομένως είπε ψέματα στη Βουλή ή ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν του είπε την αλήθεια επί του θέματος.

Όπως και να έχει, εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική και αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και δεν μπορεί η Ελλάδα να απαντάει συνέχεια με νέα πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως είναι το αίτημα για την αγορά των F-35.

Υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προχώρησε στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στήριξε την αγορά των 16 πρώτων Rafale και των φρεγατών Belhara, παρά τα όσα ψευδώς υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά. Σημειώνουν, όμως, ότι στηρίζουν την αμυντική θωράκιση της χώρας εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της.

«Προσωπική αποτυχία Μητσοτάκη»

Η ευθύνη για αυτή την αποτυχία, ανήκει προσωπικά στον πρωθυπουργό, λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί τα έδωσε όλα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ανατρέποντας το αμυντικό δόγμα της χώρας, μετατρέποντας τη σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

«Η στρατηγική του “δεδομένου συμμάχου” απέτυχε παταγωδώς», τονίζουν από την Κουμουνδούρου. Μάλιστα, κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι άσκησε αυτή την πολιτική για να κερδίσει προσωπικούς πόντους στο εσωτερικό της χώρας, αδιαφορώντας για τα εθνικά συμφέροντα.