ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: O Μητσοτάκης θα επισπεύσει τις εκλογές μπροστά στα αδιέξοδά του

Τσίπρας: O Μητσοτάκης θα επισπεύσει τις εκλογές μπροστά στα αδιέξοδά του
O Αλέξης Τσίπρας μιλάει στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

O Αλέξης Τσίπρας μιλάει στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» που διοργανώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του κόμματος πραγματοποιήσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για απόπειρα υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «επιλέγει σε νεκρό χρόνο να εισαγάγει στη Βουλή νομοσχέδιο που αλλάζει όλη τη δομή του δημόσιου πανεπιστημίου».

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εν μέσω ενεργειακής κρίσης και η ακρίβεια απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αναζητά την ημερομηνία εκλογών μετά το καλοκαίρι. Θα είναι 11, 18, 25 Σεπτέμβρη; Άλλωστε από τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν αυτές τις διαρροές. Και προφανώς έρχεται να επισπεύσει τις εκλογικές διαδικασίες μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που η πολιτική του έχει δημιουργήσει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αιχμή της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση κάνοντας λόγο για επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο με στόχο την κατάργηση των δημοσίων δομών και την μετατροπή του σε χώρο που θα προσομοιάζει περισσότερο σε ιδιωτική εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι η επίθεση αυτή έρχεται μετά από δύο πληγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο:

  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που άφησε εκτός των δημόσιων ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίων που αναζητούν την ακαδημαϊκή τους τύχη σε αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κέντρα
  • Η δεύτερη πληγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επικοινωνιακά προσπάθησε να αντιμετωπίσει ορισμένα υπαρκτά προβλήματα όπου αντί να τα αντιμετωπίσει μέσα από συνεργασία με τους ανθρώπους στα πανεπιστήμια και με προσλήψεις υπαλλήλων για τη φύλαξη, προχώρησε στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας

Αυτό που χρειάζονται τα πανεπιστήμια είναι πανεπιστημιακούς δασκάλους και όχι πανεπιστημιακούς φύλακες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρέπει να σταματήσει η στοχοποίηση, η αποδόμηση, η συκοφάντηση των ελληνικών πανεπιστημίων τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το τι πανεπιστήμιο θέλουμε έχει να κάνει και με το τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε. Αν το μοντέλο που θέλουμε δεν είναι αυτό που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, αν θέλουμε ένα μοντέλο που θα ποντάρει μόνο στον τουρισμό και όχι να έχουμε μορφωμένα παιδιά, αν θέλουμε να επενδύσουμε στο σημαντικότερο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, τότε θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο, δημοκρατικό, αξιοκρατικό, ποιοτικό πανεπιστήμιο» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο πανεπιστήμιο, να αποκρούσουμε το γκολ οφσάιντ στο 93 και να δεσμευθούμε ότι ο διαιτητής που θα έρθει σύντομα χάρη στην λαϊκή ετυμηγορία θα το κρίνει άκυρο, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.