ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκαψε» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο;

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκαψε» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο;
«Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν»

Με δυο αναφορές χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει οριστικό τέλος στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Την σταθερή βούληση για εξάντληση της τετραετίας με συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των υπολοίπων αρχηγών της αντιπολίτευσης περί προεκλογικού Σεπτεμβρίου υπογράμμισε:

«Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του και κλείνοντας την πολύωρη συνεδρίαση, επανήλθε στο ζήτημα των σεναρίων περί εκλογικού φθινοπώρου επαναλαμβάνοντας την σταθερή του πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας. Μάλιστα τόνισε ότι ο ίδιος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας ενώ όπως είπε παράγοντας αστάθειας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ΝΔ θα έχει την αυτοδυναμία όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

«Λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν θα υπάρξει «δεύτερη φορά» για εσάς, διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση και συγκρίνει και ξέρει πολύ καλά ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το αδιέξοδο, ποιοι κράτησαν δυνατή τη δημοκρατία, ποιοι ανέταξαν το κύρος της χώρας και ευτυχώς, για εσάς «δεύτερη φορά» δεν θα υπάρξει, διότι αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία», ήταν η ατάκα του κ. Μητσοτάκη κατά την δευτερολογία του.

«Όμως κ. Τσίπρα πρέπει να σας πω ότι άλλος είναι ο παράγοντας αστάθειας. Είναι η απλή αναλογική. Αυτή η βόμβα που εσείς αφήσατε στα θεμέλια του κράτους. Όπως διαπιστώνετε η προσπάθεια να βρείτε συμμάχους μάλλον αποτυγχάνει. Η θέση της ΝΔ είναι σαφής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η χώρα χρειάζεται σταθερότητα με κυβερνήσεις που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη της Βουλής και έχουν δυνατότητα να διευρύνουν την επιρροή τους με συνεργασίες στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους. Η πηγή αστάθειας που υπάρχει είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της 4ετίας θα αδρανοποιηθεί η βόμβα που τοποθετήσατε. Και στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση με την ΝΔ που θα κρατήσει την χώρα σε ασφαλή νερά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάτι που ερμηνεύεται ως απόφαση του να κρατηθεί η χώρα εντός της υπάρχουσας ισχυρής κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας μέσα στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται και να μην υπάρξει ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας με οριακές πλειοψηφίες. Μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μπαίνει ένα φρένο – προσώρας - στην εκλογολογία αν και τα πάντα θα επανεκτιμηθούν μετά τις 20 Αυγούστου που το πολιτικό προσωπικό θα επανέλθει σε ρυθμούς «κανονικότητας» μετά το πέρας των θερινών διακοπών.

Ροή Ειδήσεων