ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του;

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του;

Ποια είναι η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

Σταδιακή κλιμάκωση του θέματος πάνω στην τακτική που θέλει «ένα βήμα την κάθε φορά». Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποφασίζει να πιέζει καθημερινά την κυβέρνηση για να εξηγήσει δημοσίως τους λόγους που επέβαλαν την νόμιμη επισύνδεση του από την ΕΥΠ.

Μετά τη δημοσίευση της ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει περεταίρω τον ρόλο και τη λειτουργία της ΕΥΠ, το ΠΑΣΟΚ απάντησε με συντονισμένα πυρά. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης αυτή τη φόρα με νέα παρέμβαση είναι η πρώτη φορά που μιλάει για «πόρτα εξόδου» στην κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι η προσπάθεια ενημέρωσής του από την κυβέρνηση είναι εξωθεσμική και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία… «Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους υπουργούς του Κυριάκου Μητσοτάκη..

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ζήτησε «να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ» και απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό είπε «Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και την διάταξη για μη ενημέρωση του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφαλείας».

«Βάζετε σε πολιτική ομηρία το ΠΑΣΟΚ»

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του εξαπολύει ευθείες βολές ότι η παρακολούθηση του έγινε με σκοπό να τεθεί σε πολιτική ομηρία τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του «Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία». Αυτή τη φορά πάντως ο κ. Ανδρουλάκης «ανοίγει και άλλο το παιχνίδι» και βάζει πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο παρακολούθησης και άλλων προσώπων. «Από το δημόσιο λόγο διαφεύγει ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο για την δημοκρατική παράταξη, η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε και ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην Πρωθυπουργούς, βουλευτές, και μέλη του κόμματος, που συνομιλούσαν μαζί μου σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις εξελίξεις. Άρα δεν παγίδευαν μόνο εμένα αλλά ένα ολόκληρο δημοκρατικό κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης κάνει σαφές σε όλους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπει σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους και προσθέτει: «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου. Είναι οι ίδιοι που δεν σεβάστηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση.. στο αυτί».

Σενάρια «καταστροφής» των φακέλων

Την ίδια στιγμή “θόρυβο” έχει προκαλέσει η χθεσινή αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία ενδέχεται το υλικό της υποκλοπής να έχει καταστραφεί. Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση είπε «με ρωτάτε πράγματα τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω και να απαντώ. Εκείνο που γνωρίζω από το πρωτόκολλο αυτού του τύπου των νόμιμων επισυνδέσεων είναι ότι όταν ολοκληρώνονται και δεν προκύπτει τίποτα, δεν υπάρχει κάποιο αρχείο ή κάτι να κινείται». Έντονη και άμεση ήταν η απάντηση από τον Νίκο Ανδρουλάκη «Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων» . Με την ίδια ένταση αναφέρθηκε στο εν λόγω ζήτημα και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος: «Επίσης έχει προκύψει από χθες κάτι ακόμη εξαιρετικά ανησυχητικό και περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι ισχύει: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι ο φάκελος του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή «ενδεχομένως» να έχει καταστραφεί. Θα το πω σε απλά ελληνικά: Να μην διανοηθεί κανείς στην Κυβέρνηση ότι μέσα από τέτοιου είδους τακτικισμούς ή άλλου είδους χειρισμούς θα συσκοτίσει την υπόθεση». Χθες πάντως στο θέμα επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος αφού τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποεί πολιτικά την υπόθεση, πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή».