ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο άνοιγμα Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ και η αναδιάταξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας

Το νέο άνοιγμα Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ και η αναδιάταξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
INTIME / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ανοίγει θέμα επανεκκίνηση όπως λέει της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και καλεί προς αυτή την κατεύθυνση σε στράτευση το χώρο της αποκαλούμενης «δημοκρατικής παράταξης»

Στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη αναδιάταξης της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για έναν όρο που προσδιορίζει την περίοδο διακυβέρνησης του ελληνικού κράτους από τη Μεταπολίτευση (1974) μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται ιστορικά από την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Θεωρείται τρίτη περίοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την δεύτερη περίοδο να αφορά το πολιτικό καθεστώς της Ελλάδας από το 1924 ως το 1935 και ως πρώτη περίοδο τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μέχρι την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Όθωνα το 1832.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο δεν είναι τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον τόπο» και προσθέτει ότι ο τόπος δεν χρειάζεται μια απλή εναλλαγή στην εξουσία «εδώ που φτάσαμε δεν αρκεί να επιδιώκουμε μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απέναντι στο μαύρο σκοτάδι της καθεστωτικής απολυταρχίας και το κράτος ιδιωτικό – οικογενειακό λάφυρο, να αντιπαραβάλουμε σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία».

Με δεδομένη την παραπάνω ανάγκη επανεκκίνησης ο κ. Τσίπρας κάνει άνοιγμα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας τον όρο «δημοκρατική παράταξη», αλλά και τον όρο «ανένδοτη μαχητικότητα» που επίσης παραπέμπει στο χώρο του ευρύτερου κέντρου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσίπρας υπάρχουν «διαφορές», οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποκρύψουν - όπως γράφει - τον κοινό στόχο.

«Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος, η δημοκρατική παράταξη, οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, σύνεση και ανένδοτη δημοκρατική μαχητικότητα αυτό το εθνικής σημασίας στοίχημα. Γιατί οι υπαρκτές διαφορές δεν μπορούν να αποκρύψουν τον κοινό στόχο: Την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την αρθρογραφία του αναφέροντας ότι μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση «αλλαγής», όρος που επίσης παραπέμπει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ: «Και μια κυβέρνηση δημοκρατικής ομαλότητας, αλλαγής, και προόδου, είναι η μόνη απάντηση στην εκτροπή, τις παρακρατικές μεθόδους και την καθεστωτική φαυλότητα που μας έχει οδηγήσει η τρίχρονη διακυβέρνηση Μητσοτάκη».