ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Οι χαμηλές προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ και οι εκλογές που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Οι χαμηλές προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ και οι εκλογές που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME NEWS - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αν και τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε εγρήγορση προετοιμάζοντας τις γραμμές των πολιτικών τους αρχηγών, το κλίμα και οι προσδοκίες από την αντιπαράθεση είναι διαφορετικά

Στο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα κρατούν μικρό καλάθι για την ουσία της υπόθεσης και εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα μετατραπεί σε ένα επικοινωνιακό σόου μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ενώ θεωρούν αρνητικό για την Χαριλάου Τρικούπη το γεγονός ότι στην ολομέλεια δεν θα βρίσκεται ο ίδιος ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης για να μπορέσει και αυτός να κερδίσει κάποιους επικοινωνιακούς πόντους.

Εκείνο που θα επιδιώξουν είναι να παρουσιάσουν τα γεγονότα όπως πραγματικά έχουν συμβεί και να εκμαιεύσουν απαντήσεις θα διαλευκάνουν όλες τις πτυχές της υποθέσεις. Παρά ταύτα το βάρος δίδεται στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών όπου εκεί θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος σε παρέμβασή του υπενθύμισε τον θεσμικό δρόμο τον οποίο ακολουθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα της υπόθεσης το κόμμα του, τόσο στο επίπεδο της Δικαιοσύνης όσο και στο επίπεδο της Βουλής υποστηρίζοντας πως «Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να συγκροτηθεί από την επόμενη κιόλας εβδομάδα με το που ανοίξει η Βουλή, ώστε η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ αλλά και η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί να προσέλθουν στη Βουλή και αυτή τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος».

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης πράττει σωστά που δεν θέλει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές παρά μόνο μέσα από διαδικασίες της Βουλής λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον κόμμα εξουσίας και ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, δεν μπορεί να ενημερώνεται στο αυτί… Παράλληλα στην Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πουν αν ο κ. Ανδρουλάκης ή το Κίνημα θα ζητήσουν επισήμως και δημοσίων την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «έξοδο» Μητσοτάκη

Διαφορετική στρατηγική αναμένεται να ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σκληρό ροκ μέχρι να πέσει η κυβέρνηση. Πάνω σε αυτό το δόγμα θα κινηθούν στην Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι η ΝΔ δεν θα καταφέρει να φτάσει ούτε μέχρι την Άνοιξη. Προφανώς και δεν περιμένουν να ανατραπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το εσωτερικό της ΝΔ, αλλά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και της αδυναμίας διαχείρισής της αποτελεσματικά, δεν έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη των εκλογών και την προσωπική του «απόδραση».

Πρακτικά δηλαδή στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το θέμα που θα οδηγήσει σε «έξοδο» την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής ένδειας. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στην Κουμουνδούρου φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε εσωτερικές ίντριγκες για την γαλάζια πολυκατοικία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα του Μητσοτάκη είναι το «καραμανλικό» και το «σαμαρικό» μπλοκ.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να συνεχίσει το πολιτικό φλερτ με το Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα κάνει λόγο για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία βάζοντας στο ίδιο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Παναγιώτη Κοντολέοντα. Θα επιμείνει ότι υπήρχε συνειδητό σχέδιο παρακολουθήσεων και ότι αυτό αποδεικνύει και «η έκτακτη νομοθέτηση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, ώστε κανείς να μην μπορούσε – και μάλιστα αναδρομικά -να ενημερωθεί για την παρακολούθηση που είχε υποστεί». Θα επαναλάβει βεβαίως τα επιχειρήματά του περί φίμωσης και χειραγώγησης των ΜΜΕ, ενώ θα αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχαν κι άλλες παρακολουθήσεις και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ακόμη και μετά τις καταγγελίες, παρότι είχε όλα τα αναγκαία στοιχεία και τον χρόνο για να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί, παραπλανούσε την κοινή γνώμη και διέρρεε ψέματα σε κάθε θεσμική ή μη διαδικασία. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα ηγείται μιας προοδευτικής κυβέρνησης και μέσα στη Βουλή θα υποστηρίξει ότι θα αλλάξει συνολικά τη λειτουργία της ΕΥΠ στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού των κρατικών αρχών: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».