ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στις 10:00 του Σαββάτου (20/8) αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έξοδο της Ελάδας από το καθεστώς  ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ.

Η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια εξήλθε σήμερα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ, καθώς υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι της ζώνης του ευρώ και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, η γεωπολιτική κρίση.

Για την εξέλιξη αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση. Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναμένεται περίπου στις 10:00 του Σαββάτου (20/8).

Τι σημαίνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

Καταργείται, λοιπόν, και με τη βούλα το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης που «κληρονόμησε» η ελληνική οικονομία μετά τα τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης από το 2010 έως το 2018.

Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Η χώρα φυσικά παραμένει υπό παρακολούθηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες των προγραμμάτων διάσωσης, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Η εποπτεία θα συνεχιστεί, έως η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των δανείων, το οποίο αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό.

Ο πρώτος έλεγχος

Ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, εν όψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ενώ θα δρομολογηθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των ANFAs και SMPs, ύψους άνω των 700 εκατ. Ευρώ. Η ένεση ρευστότητας προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Eurogroup, ενώ η τελευταία εκκρεμότητα για να αλλάξει σελίδα η χώρα θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Τι προσφέρει η έξοδος

Αυτό που «προσφέρει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων, είναι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, παρά τις διαδοχικές κρίσει, και στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές. Εφόσον η ελληνική οικονομία καταφέρει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – κάτι που προυποθετει πολυ προσεκτικά βήματα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική λόγω του υψηλού χρέους- τότε η Ελλάδα θα έχει αποτινάξει τη ρετσινιά της κρίσης του 2009. Τότε με συνεχείς υποβαθμίσεις είχε απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα και το ελληνικό αξιόχρεο εισήλθε στην κατηγορία «junk», με αποτέλεσμα να δανείζεται με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, να αποκλειστεί από τις αγορές και να ακολουθήσουν τα «βοηθήματα» από το ΔΝΤ και την Ε.Ε