ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ίαν Άντερσον «κλείνει» το μάτι στον Κάρολο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ίαν Άντερσον
«Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ' αν το Βασιλικό Στέμμα φυλάσσονταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;», αναρωτιέται ο Ίαν Άντερσον
Will Ireland

Ο Ίαν Άντερσον των Jethro Tull με δήλωσή του ζητάει από τη νέα πρωθυπουργό και το νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Ίαν Άντερσον, frontman των Jethro Tull, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκφράζει το δέος και τον θαυμασμό του προς την Ελλάδα, ενώ δεν φοβάται να αγγίξει θέματα που πολλές φορές ξεπερνούν το φάσμα της μουσικής.

Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψή του στη χώρα μας για δύο συναυλίες και λίγο πριν φτάσει στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια αρκετά σημαντική δήλωση που δύσκολα θα μείνει απαρατήρητη από τον Βρετανικό Τύπο. Το θέμα δεν είναι άλλο από εκείνο των Γλυπτών του Παρθενώνα, δείχνοντας τον δρόμο αλλά και μια οπτική που σίγουρα πολλοί δεν είχαν προσεγγίσει.

Η δήλωση του Ίαν Άντερσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα.

Η επιστροφή των λεγόμενων ελγίνειων μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Όμως, το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα.

Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια.

Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ' αν το Βασιλικό Στέμμα φυλάσσονταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;».

Πρόσφατα ο Ίαν Άντερσον σε συνέντευξη του στο Newsbomb.gr είχε εκφράσει τα αντιβασιλικά του αισθήματα, ενώ είχε μιλήσει για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε πρόσφατη συναυλία των Jethro Tull στην Ελλάδα.

Για τον βασιλικό θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας

«Δεν είμαι βασιλικός, δεν είμαι φιλομοναρχικός. Ναι παρακολουθώ τις παραδόσεις, όπως και το μέλλον που μπορεί να έχει η βασιλεία στη Μεγάλη Βρετανία [...] Καλωσορίζω τον νέο Βασιλιά Κάρολο τον Γ’ στον θρόνο και περιμένω να δείξει στον κόσμο του 2022 ένα πιο προσιτό, επίκαιρο και σύγχρονο πρόσωπο».

Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θρόνο

«Την τελευταία φορά που έπαιξα στην Αθήνα, ίσως ήταν το 2018 ή 2019, θυμάμαι να κοιτάζω στο κοινό και να βλέπω έναν νεαρό φαν που πέρναγε πραγματικά πολύ καλά! Έδειχνε να απολαμβάνει πάρα πολύ τη μουσική μας και μάλιστα όταν τελειώσαμε κάτι τον έφερε στα καμαρίνια. Μας χαιρέτησε και ήταν πραγματικά πολύ ευτυχισμένος που βρισκόταν εκεί! Έδειχνε να ξέρει αρκετά για την ροκ μουσική και το συγκρότημά μας. Το όνομά του ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι ο σημερινός σας πρωθυπουργός! Εντάξει, ξέρω ότι δεν είναι και τόσο νέος σε ηλικία, είναι 54 ετών, αλλά και πάλι είναι 20-25 χρόνια μικρότερος από εμένα! (γέλια). Είναι λοιπόν ένας από τους νεαρούς φαν μας και πιστεύω ότι θα του αρέσει αυτό όταν το μάθει (γέλια)».

Οι συναυλίες
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, οι εμβληματικοί Jethro Tull θα εμφανιστούν ζωντανά στην Μονή Λαζαριστών και το Θέατρο Βράχων-Μελίνα Μερκούρη αντίστοιχα.

Πληροφορίες:
Τα εισιτήρια ξεκινούν από 42€

Προπώληση εισιτηρίων:
Reload Stores | Ακαδημίας 81, Αθήνα, τηλ: 2103801464
Stereodisc | Αριστοτέλους 4, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310262912
Μονή Λαζαριστών | Κολοκοτρώνη 25 - 27,Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310589185
www.ticketmaster.gr
Τηλεφωνικό κέντρο Ticketmaster: 211 19 81 535


Διαβάστε επίσης

Ίαν Άντερσον στο Newsbomb.gr: Όταν οι Jethro Tull συνάντησαν τον «ροκά» Κυριάκο Μητσοτάκη

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Σπουδαία ευρήματα στην ανασκαφή στους Φιλίππους