ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Τι είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στους Αμερικανούς της HASC και στη σύνοδο Adriatic

Αποκλειστικό: Τι είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος στους Αμερικανούς της HASC και στη σύνοδο Adriatic
eurokinissi

Σημαντικές επαφές τις προηγούμενες 48 ώρες είχε σε Αθήνα και Βενετία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Προχθές το πρωί, είχε συνάντηση με τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στην πανίσχυρη αμερικανική επιτροπή για τον αμυντικό προϋπολογισμό και τα θέματα ενέργειας, Ηouse Armed Services Committee (HASC).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους γερουσιαστές ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τους ενημέρωσε παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνης, και του Α/ΓΕΕΘΑ για την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, τις απειλές, τις προσβολές και τις ύβρεις που έχει υιοθετήσει η τουρκική ηγεσία στο σύνολό της και όχι μόνο ο Ερντογάν από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα.

Ένας φάκελος, πλήρης εμπεριστατωμένος και απόλυτα τεκμηριωμένος ακόμα και με τα fake news της τουρκικής προπαγάνδας, δόθηκε στους Αμερικανούς. Επίσης ο υπουργός, έδειξε στους γερουσιαστές χάρτες όπως για παράδειγμα της περιβόητης «Γαλάζιας Πατρίδας», στοιχεία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις στα νησιά, τόσο τεκμηριωμένες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν στο ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην απειλητική και επιθετική διάθεση μιας χώρας – μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ έναντι μιας άλλης όπως η Ελλάδα που έχει αποδείξει -όπως μαθαίνουμε πως είπε ο υπουργός– ότι είναι πιστός και συνεπής σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και έχει εμβαθύνει εμπράκτως τη συνεργασία της μέσω της επικαιροποιημένης MDSA.

Υπήρξαν γερουσιαστές που έμειναν με το στόμα… ανοιχτό, όπως της Λουιζιάνα, που ήθελε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλοι από άλλες πολιτείες όπως του Τέξας και του Μισισιπί, χαρακτήρισαν αδιανότητες τις απειλές και τη συμπεριφορά μιας χώρας που ισχυρίζεται ότι λόγω του όγκου των στρατευμάτων της υπηρετεί τη συμμαχία.
Πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση της συγκεκριμένης επιτροπής, η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε αναλυτικά και διεξοδικά τους Αμερικανούς και εξήγησε πως τα αμερικανικής κατασκευής τουρκικά F-16 προκαλούν μια σύμμαχο χώρα, παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της, κάνουν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, γεγονός που δεν κρύβουν ακόμα και με διαρροές κατασκοπευτικού υλικού.

Αυτό επιβεβαιώνει τη ρήση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι «ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται». Σ’ αυτό το σημείο μάλιστα όπως πληροφορείται το newsbomb.gr, έγινε συζήτηση για τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων M-1117 της αμερικανικής βοήθειας.

«Θα απειλήσουμε μ’ αυτά τα οχήματα που είναι για μεταφορά προσωπικού την Τουρκία;» φέρεται να αναρωτήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για να εισπράξει τη δυσφορία των Αμερικανών οι οποίοι θεωρούν αδιανόητες αυτές τις ενέργειες από την πλευρά μιας χώρας – συμμάχου. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τεχνικά θέματα υπηρεσιακού χαρακτήρα από τη στρατιωτική ηγεσία.

Συμμετοχή στη Σύνοδο Adriatic

Παράλληλα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον εξαιρετικό γνώστη θεμάτων τακτικής αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη, βρέθηκε στη Βενετία και συμμετείχε στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της πρωτοβουλίας των χωρών της Αδριατικής – Ιουνίου, γνωστής ως Adriatic όπου έγινε συνολική εκτίμηση των θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που προκαλεί στον ευρωμεσογειακό χώρο ο ρωσικός αναθεωρητισμός.

Σ’ αυτό το σημείο οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Αλβανίας και Μαυροβουνίου συμφώνησαν με τον Έλληνα συνάδελφό τους αναφορικά με τη σύνδεση του ρωσικού αναθεωρητισμού με την τουρκική τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο, από την οποία θίγεται όλο το φάσμα των χωρών της Adriatic.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε στους ομολόγους του ότι δεν είναι δυνατόν το πρωί οι Τούρκοι να απειλούν την Ελλάδα και το βράδυ να διαμαρτύρονται με κροκοδείλια δάκρυα και fake news γιατί η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την ικανότητα αυτοάμυνας των νησιών για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα και τις απειλές τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση έδειξε ο Ιταλός υπουργός που έχει αναπτύξει φιλική και προσωπική σχέση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο μετά τη στενή συνεργασία που έχουν όλο αυτό το διάστημα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε διμερές επίπεδο.
Επίσης ενδιαφέρον είχε το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, με τον Αλβανό ομόλογό του Νίκο Πελέσι.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του Πελέσι, εκείνος έχει επιδείξει ενδιαφέρον για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας τόσο διμερώς όσο και σε ευρωατλαντικές πρωτοβουλίες και δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να έχουν και νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Σχετικές ειδήσεις