ΕΘΝΙΚΑ

Ούτε τους Τούρκους δεν έπεισε ο Ερντογάν - Πώς «παίζουν» το επεισόδιο με Μητσοτάκη τα τουρκικά μέσα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος προσέρχεται στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας.
Associated Press

Υποβαθμίζει το θέμα του επεισοδίου Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας. Πώς «παίζουν» το θέμα οι Τούρκοι. 

Υποβαθμισμένο εμφανίζεται στον τουρκικό Τύπο το επεισόδιο μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν το θέμα να παίζει πρώτο στον τουρκικό Τύπο, μόνο η Milliyet το έχει ιεραρχήσει ως τέτοιο ενημερώνοντας το κοινό της με τον τίτλο «Απάντηση - σοκ του προέδρου Ερντογάν σε Έλληνα δημοσιογράφο». Στο κείμενο αναφέρει την ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το «Θα έρθουμε νύχτα» και την απάντηση - αναδίπλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προσπάθησε να υποβαθμίσει τις τουρκκές απειλές λέγοντας πως «όποια χώρα μας απειλήσει, πάντα απαντάμε ότι μπορεί να έρθουμε μέσα στη νύχτα».

Χαμηλά -ιεραρχικά- παίζει το θέμα του επεισοδίου της Πράγας στη Sabah, η οποία τιτλοφορεί το θέμα της: «Μήνυμα από τον πρόεδρο Ερντογάν σε Αρμενία και Ελλάδα στην Πράγα».

Τρίτο θέμα το επεισόδιο στη Hurriyet με τίτλο: «Η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν στον Μητσοτάκη: Όλες οι πολιτικές τους στηρίζονται σε ψέματα».

Τέλος το CNN Turk, με τον ίδιο τίτλο περί «ελληνικών πολιτικών που στηρίζονται σε ψέματα» παίζει σχετικά χαμηλά το θέμα.

«Μαζεύτηκε» ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το δείπνο, ο Τ. Ερντογάν προσπάθησε να μαζέψει την φράση «θα έρθουμε νύχτα». Είπε ότι ως έκφραση «το λέμε όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους», «όποια χώρα μας απειλήσει, πάντα απαντάμε ότι μπορεί να έρθουμε μέσα στη νύχτα».

Και σε αντίθεση με όσα επιθετικά λέει από την Τουρκία για την Ελλάδα, στην Πράγα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονες, κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που καλλιεργεί την ένταση. Έριξε δε ευθύνες και στην Ευρώπη.

Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Τ. Ερντογάν στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών. Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα στην Πράγα

Ερντογάν και Μητσοτάκης βρέθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Μάλιστα, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος όδευε να πάρει τη θέση του ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον Ισπανό ομόλογό του και δεν έστρεψε καν το κεφάλι του προς την πλευρά Ερντογάν. Ομοίως κι εκείνος έπραξε το ίδιο, ενώ αγνόησε Αναστασιάδη και Μακρόν παρότι πέρασε σε απόσταση αναπνοής από μπροστά τους.

Παρόλα αυτά, είχε τετ-α-τετ και με τους δύο στο περιθώριο της Συνόδου. Ο πρόεδρος της Κύπρου του επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, με τον Ερντογάν να συμφωνεί αλλά να απαντά πως «δεν είναι η κατάλληλη ώρα». Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, δεν ήταν τόσο ευχάριστη για τον Ερντογάν. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και έκανε σαφή την ανάγκη διαλόγου, κάλεσε όμως σε πολύ έντονο τόνο τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Λίγη ώρα αργότερα, στο δείπνο των ηγετών ο Ερντογάν έκανε την κίνηση που πολλοί περίμεναν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προκάλεσε ξανά την Ελλάδα, επιτέθηκε με ακραία ρητορική στη χώρα μας και αυτό έφερε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Τούρκο πρόεδρο αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, εξήγησε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αυτή είναι η στάση που οφείλουν να έχουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα. Αυτό, βέβαια, δεν πτόησε τον Ερντογάν ο οποίος μετά το δείπνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. Το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», βγήκε ξανά από τα χείλη του Τούρκου προέδρου ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «επίθεση σε όποιον ενοχλεί την Τουρκία».

Σχετικές ειδήσεις