ΕΘΝΙΚΑ

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη -Το τρικ και ο στόχος

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη -Το τρικ και ο στόχος

Μ’ ένα τρικ που αφορούσε στην αλλαγή του προγράμματος του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προσπάθησαν οι Λίβυοι να τον «παγιδεύσουν».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ενώ το αρχικό πρόγραμμα του υπουργού προέβλεπε επίσκεψη στην Ανατολική Λιβύη και στη Βεγγάζη, χθες το βράδυ ξαφνικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώθηκε για αλλαγή του προγράμματος.

Ο κ. Δένδιας -όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι κύκλοι – αμέσως αντιλήφθηκε τη μεθόδευση ωστόσο ξεκίνησε το ταξίδι κανονικά το πρωί.

Το χρονικό του επεισοδίου

O Έλληνας υπουργός ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι. Τον Νίκο Δένδια όμως στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, βρέθηκε να περιμένει η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της οποίας η θητεία έχει λήξει, Λέιλα Μανγκούς, η οποία και είχε υπογράψει την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

Η Μανγκούς περίμενε τον Έλληνα υπουργό στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Ο υπουργός αμέσως ενημέρωσε ότι δεν θα κατέβει από το αεροπλάνο και πως η επίσκεψη στην Τρίπολη ακυρώνεται. Διαμήνυσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιβάλλει κανείς στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Μια συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τη συγκεκριμένη υπουργό, θα σήμαινε αυτόματα και «νομιμοποίησή» της. Έτσι η σκάλα του αεροπλάνου του υπουργού δεν κατέβηκε ποτέ και η ελληνική αποστολή αποφάσισε την ακύρωση της επίσκεψης του.

Το δεύτερο σκέλος του επεισοδίου

Το επεισόδιο όμως δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος ζήτησε να απογειωθεί από την Τρίπολη για Βεγγάζη όπου ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί το ταξίδι του υπουργού, η Τρίπολη ενημέρωσε ότι δεν δίνει την άδεια πτήσης.

To «καψώνι» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και το αεροσκάφος χρειάστηκε να πετάξει μέσω FIR Μάλτας για να φτάσει στη Βεγγάζη όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Η εκτίμηση του υπουργείου

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός, έχει εμπλοκή η τουρκική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του και βρίσκεται στη Βεγγάζη, ωστόσο η ελληνική πλευρά αξιολογεί το περιστατικό σε όλα τα επίπεδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει «η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις