ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγου: 7,5% με 8% οι αυξήσεις στις συντάξεις

Τσακλόγου: 7,5% με 8% οι αυξήσεις στις συντάξεις
Τι είπε για τις αυξήσεις στις συντάξεις ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου
Eurokinissi

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε για τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν και σε νέους συνταξιούχους

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αυξήσεις στις συντάξεις, που υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως του 7,5% με 8% μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Tσακλόγλου, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα δίνονται βάσει των στοιχείων του προϋπολογισμού.

«Πράγματι, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις, οι οποίες αναφέρονται στο πώς ακριβώς θα γίνει η αύξηση των συντάξεων την επόμενη χρονιά. Ο νόμος λέει ότι δίνονται αυξήσεις, οι οποίες είναι το μισό του ρυθμού μεγέθυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και του ρυθμού του πληθωρισμού. Αλλά και τα δύο αυτά τα νούμερα τα δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά τα δημοσιεύει με κάποια χρονική υστέρηση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τσακλόγλου.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των συντάξεων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ότι στην πραγματικότητα είναι μία δόση και μια πολύ μικρή συμπληρωματική, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

«Βλέποντας ορισμένα στοιχεία σαν οικονομολόγος και χωρίς να έχω κάποια εσωτερική πληροφόρηση, υποθέτω ότι θα είναι κάπου μεταξύ 7,5 και 8%», ανέφερε ο κ. Τσακλόγου διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις θα δοθούν από την 1η Ιανουαρίου.

«Χρειάζονται δύο μήνες για να το εφαρμόσει ο ΕΦΚΑ, το οποίο σημαίνει ότι θα δούνε τις αυξήσεις από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Θα δοθούν αναδρομικά για τον ένα μήνα», πρόσθεσε.

Τα όρια ηλικίας καθορίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όρια των συντάξεων, τονίζοντας ότι «τα όρια ηλικίας καθορίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου. Υπήρχαν μεταβατικά όρια τα οποία έληξαν πέρυσι και ουσιαστικά πηγαίνουμε σε όλους όπου είναι το κανονικό. Το όριο για πλήρη συνταξιοδότηση είναι τα 62 χρόνια. Υπήρχε μια μικρή κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων».

Εξήγησε γιατί έδωσε την παράταση για τα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν και τη φετινή χρονιά. «Ακόμα και όσοι το έχουν κατοχυρώσει φέτος μπορούν να το ασκήσουν και αργότερα. Δηλαδή ας μη σπεύσει κάποιος επειδή φέτος κλείνει αυτή η περίοδος να πει ότι θα πάω να το ασκήσω τώρα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Τσακόγλου αναφέρθηκε και στις προσαυξήσεις στις συντάξεις διευκρινίζοντας ότι αυτές θα αφορούν και τους νέους συνταξιούχους. Όσον αφορά την Εθνική Σύνταξη δήλωσε ότι αναπροσαρμόζεται και η αύξηση θα αφορά όλους.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις

Αυξήσεις στις συντάξεις: Πριν τις 31 Δεκεμβρίου η οριστική απόφαση

Συντάξεις Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου:Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής