ΤΟ «ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ» ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της έρευνας που οδήγησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή

Το παρασκήνιο της έρευνας που οδήγησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή

Πώς φτάσαμε στην εμπλοκή του ονόματος της Εύας Καϊλή στις έρευνες διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων – Ποιες ήταν οι σχέσεις της με το Κατάρ και πώς οι δηλώσεις υποστήριξης είχαν τεθεί εκτός γραμμής από το ΠΑΣΟΚ

Οι έρευνες των βελγικών αρχών για την διαφθορά έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα εχθές το πρωί στο πλαίσιο της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της πρωτεύουσας του Βελγίου -όπου έχει την έδρα του το Ευρωκοινοβούλιο. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας, η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας. Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός του οργάνου.

Οι έρευνες των βελγικών αρχών γίνονται στο πλαίσιο μεγάλης υπόθεσης για διαφθορά στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Σύμφωνα με τη Le Soir, το πρωί της Παρασκευής (9/12) και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ως ύποπτα, προσήχθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή.

Μεταξύ αυτών, που προσήχθησαν, σύμφωνα με τη Le Soir, είναι ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο FG, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η τελευταία, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Le Soir και Knack.

Το σπίτι της κυρίας Καϊλή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε σε ακρόαση στον ανακριτή. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, κατά τη σύλληψή της, η Εύα Καϊλή είχε πάνω της μεγάλο χρηματικό ποσό. Το αν θα εκδοθεί ή όχι και ποια θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας μένει να φανεί στην συνέχεια, ενώ οι ελληνικές αρχές είναι σε επικοινωνία με τις βελγικές.

Το «προηγούμενο» με τις δηλώσεις στήριξης στο Κατάρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πριν από λίγες εβδομάδες, μέσα στο Νοέμβριο σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή έκανε λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα. Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Το πρώτο άδειασμα Ανδρουλάκη

Η στάση της κυρίας Καϊλή κρίθηκε από το ΠΑΣΟΚ «εκτός γραμμής» και υπήρξε άμεσο άδειασμα του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εύα Καϊλή αναφορικά με την άκρως επαινετική τοποθέτηση της για το Κατάρ. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε (Blue Sky) για την τοποθέτηση της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόσφατη συνάντηση με τους Καταριανούς

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, την 1η Νοεμβρίου, αναφέρθηκε στο Twitter ότι η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον κ. Al Marri, Υπουργό Εργασίας του Κατάρ: «Αυτός ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά».

Η διαγραφή μετά τις έρευνες

Όπως ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μετά τις έρευνες των βελγικών αρχών η κυρία Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Ποια είναι η Εύα Καϊλή

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στο εργαστήρι δημοσιογραφίας. Εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Mega Channel, παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του 2004 έθεσε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ καταφέρνοντας να καταλάβει εκλόγιμη θέση, την οποία εν τέλει δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη. Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους, αλλά δεν ανέλαβε λόγω της απόφασης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 2013 - 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη πρώτη ευρωβουλευτής με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη (S&D) με 122.054 ψήφους. Σήμερα είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας και του τμήματος επιστήμης και μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, είναι εισηγήτρια για Blockchain, DLTs και AI για το S&D. Είναι ιδρύτρια του Future Forum, το Φόρουμ για το Μέλλον. Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ΝΑΤΟ.

Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Διακρίθηκε ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή το 2018, ενώ είναι η μόνη Ελληνίδα, που επίσης κάθε χρόνο ήταν ανάμεσα στην λίστα των 50 καλύτερων ευρωβουλευτών. Στις ευρωεκλογές του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους.

Σχετικές ειδήσεις