ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι σημαίνει ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική

Εκλογές 2023: Τι σημαίνει ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική

Οι εκλογές του 2023 πλησιάζουν και το Newsbomb.gr παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζει ο ψηφοφόρος πριν φτάσει στις κάλπες - Η ψήφος είναι υποχρεωτική. Ποιες είναι οι κυρώσεις αν κάποιος δεν δώσει το «παρών» στην εκλογική διαδικασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέσα από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.

Είμαστε μόλις δύο μήνες μακριά από τις κάλπες και οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση που δεν δώσουν το «παρών» στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με το άρθρο 51 (παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012).

Ο πολίτης που πρέπει να ψηφίσει και αδικαιολόγητα δεν ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από έναν μήνα έως έναν χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Ποιοι δεν υποχρεούνται να ψηφίσουν

Οι εκλογείς που κατ' εξαίρεση μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν (άρθρο 48 παρ. 7 του ν. 4555/2018).

Ως εκ τούτου:

  • Oι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κλπ), από τα οποία να προκύπτει: ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.
  • Oι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί. Επισημαίνεται ότι για τους στρατιωτικούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του αρ.27 της εκλογικής νομοθεσίας(ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) κατά τη διενέργεια των εκλογών και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λπ., στους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.