ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Η πρώτη αντίδραση στις «βόμβες» Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας

Γιάννης Οικονόμου

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «θεσμική ασέβεια» και «πολιτικά εξωφρενική» δήλωση από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είπε στους πολίτες να τον ψηφίσουν για «να βγει πρωθυπουργός ο άγνωστος χ» 

Για τις «βόμβες» του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Οικονόμου, απάντησε σε ερώτηση της Αμαλίας Κάτζου και του Newsbomb,gr

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν το κόμμα του δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες.

Ο Γιάννης Οικονόμου έδωσε την πρώτη απάντηση της κυβέρνησης για τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργό της χώρας για τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την επόμενη περίοδο εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική.

Ο κ. Ανδρουλάκης ούτε λίγο ούτε πολύ τι λέει... Λέει, "ψηφίστε με" και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος χ. Καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευθούν και γι' αυτό το σημαντικό, το ουσιαστικό ζήτημα που όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητά του, λέει ότι "αν με ψηφίσετε", πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος χ. Δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική. Συνιστά πρόκληση στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.

Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει όλες αυτό τον καιρό σε επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων, σε ασάφεια. Το μόνο που είναι πολύ καθαρό είναι η νοσταλγία του για τη ρητορική και το ύφος της δεκαετίας του 1980. Όμως, αυτό το ζήτημα, το ζήτημα ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί κανείς να είναι ασαφής και να παραπέμπει στον άγνωστο χ. Εκτός αν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη μέρα. Αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα κόμμα που αναζητά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας. Ή εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που, ενδεχομένως, είναι προειλημμένη απόφαση στο μυαλό του. Η συμπόρευση, η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια στο πλαίσιο μιας προοδευτικής, όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα. Πάντως, το "ψηφίστε με και πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος χ" δεν συνιστά ούτε σοβαρή ούτε υπεύθυνη πολιτική στάση.