ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε οριακό σημείο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Σε οριακό σημείο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η αντοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι καλούνται να επικυρώνουν αντιλαϊκά μέτρα...

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η αντοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι καλούνται να επικυρώνουν αντιλαϊκά μέτρα που είναι προαποφασισμένα και στην συνέχεια να δικαιολογούν την κυβερνητική πολιτική στους πολίτες.
Η πρόσφατη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο που αφορά ΔΕΚΟ και εργασιακά, έφθασε στα άκρα την ανοχή των βουλευτών και μόνο η άμεση διαγραφή του βουλευτού Πρεβέζης Βαγγέλη Παπαχρήστου σε συνδιασμό με «πρέσγικ» από το γραφείο του Πρωθυπουργού, απέτρεψε και αρκετούς ακόμη να καταψηφίσουν τα άρθρα που αφορούσαν τα εργασιακά, αλλά και την διαφήμιση.

Στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή γνώριζαν από νωρίς τις προθέσεις του Β. Παπαχρήστου, δεδομένου ότι ήταν ο πλέον αιχμηρός κατά την συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας την προηγούμενη μέρα. Επίσης είχαν εντοπίσει ότι οι κκ Κουρουμπλής, Αντωνίου, Σαλαγιάννης και Νασιώκας είχαν μεγάλες ενστάσεις όσο αφορά τα εργασιακά και είχαν προσανατολισμό να καταψηφίσουν τα σχετικά άρθρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Καρχιμάκης, ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Βασ. Έξαρχος, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας και βέβαια η Γενική Γραμματέας στο γραφείο του Πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάτζελη, επιδόθηκαν σε ένα μπαράζ συναντήσεων και τηλεφωνημάτων προς τους μη πρόθυμους βουλευτές προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Στο εντευκτήριο της Βουλής υπήρχε εξαιρετικά βαρύ κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιδεινώθηκε περισσότερο μετά το πρώτο «όχι» κατά την ψηφοφορία και την διαγράφή του Βαγ. Παπαχρήστου. Πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που τον φώναξαν στην παρεά τους για να του πούνε ότι τον κατανούν, αλλά δυστυχώς ψηφίζουν με το «πιστόλι στον κρόταφο.»

Γεγονός είναι πάντως ότι το κυβερνών κόμμα έμεινε με 156 βουλευτές και εάν τον Μάρτιο απαιτηθούν νέα μέτρα θα αντιμετωπίαει μεγάλο προβλήμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή ήταν διακρώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος,ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Ραγούσης, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, Νίκος Αθανασάκης και η Ρεγγίνα Βάτσελη.
Από την στιγμή που η κυβέρνηση ήταν αποφασιμένη να περάσει το πολυνομοσχέδιο δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης στο « όχι» του κ. Παπαχρήστου, καθώς εάν το ανεχόταν τα «όχι» θα έπεφταν βροχή.

Ωστόσο έντονος ήταν ο προβηματισμός ότι «πώς θα πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα των μέτρων, όταν δεν έχουν πειστεί οι βουλευτές μας.»
Μεταξύ των βουλευτών το κλίμα ήταν ιδιαίερα βαρύ για τον Γ. Παπακωστσντίνου και αρκετοί υποστήριζαν ότι « το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται πολύ…».

Ακόμη υποστήριζαν ότι η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν πλάνει στην ΚΟ η οποία μέχρι την συνεδρίαση του ΚΤΕ είχε την εντύπωση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αφορούσαν μόνο προβληματικές επιζιρήσεις. Εδώ αποδίδουν και επικοινωνιακό λάθος στην υπουργό Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη. Ταυτόχρονα όμως της αναγνωρίζουν ότι ήταν η μόνη που έδωσε μάχη με την συντριπτική μερίδα των ΜΜΕ να την λοιδωρούν και τους μισούς συναδέλφους της υπουργούς να βρίσκονται «απέναντί» της.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η επιμαχη διάταξη περί των εργασιακών δεν ήταν από την αρχή έτσι διατυπωμένη στο μνημόνιο τον Ιούνιο, αλλά μπήκε τον Μάρτιο, χωρίς ο τότε υπουργός Αν. Λοβέρδος να το παλέψει.
Πέραν αυτών όμως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην συντρηπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν ότι οδηγούμαστε σε εργασιακό μεσαίωνα και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι παρατεταμένες.

Κική Παππά