ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Πώς έχουν διαμορφωθεί τα στρατόπεδα πριν την Κεντρική Επιτροπή

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Πώς έχουν διαμορφωθεί τα στρατόπεδα πριν την Κεντρική Επιτροπή

Μεγάλη δραστηριότητα είχαν οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα της 21ης Μαΐου, με δεκάδες συγκεντρώσεις και συζητήσεις στελεχών που στο «μενού» τους είχαν τη στάση που θα κρατήσουν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και το αύριο του κόμματος, μετά την 25η Ιουνίου.

Από το βράδυ της Κυριακής και μετά, ο Αλέξης Τσίπρας, πλην των στενών του συνεργατών, έχει επικοινωνήσει με ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Μπίστης, Πάνος Ρήγας, Χρήστος Σπίρτζης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος Ρένα Δούρου και Γιάννης Ραγκούσης, είναι τα πρόσωπα με τα οποία έχει συζητήσει περισσότερο.

Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με την «παλιά φρουρά», δηλαδή τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Παπαδημούλη – με τον τελευταίο να ανάβει εσωκομματικές «φωτιές» με τη δήλωση του περί προώθησης νέων στελεχών, δίπλα στον αρχηγό στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Τις τελευταίες, πάντως, ημέρες και με ορίζοντα τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όλες οι ομάδες του κόμματος έχουν λάβει θέση μάχης. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές συναντήσεις στελεχών, με πιο χαρακτηριστική την πλατιά σύσκεψη που πραγματοποίησε η ομάδα «6+6» (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος κλπ) με τη συμμετοχή 220 μελών του κόμματος.

Τα συγκεκριμένα στελέχη προσπαθούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» ανάμεσα στις υπόλοιπες τάσεις, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα συντροφικά «μαχαιρώματα» που έχουν ήδη ξεκινήσει – και μάλιστα δημόσια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr, η πρωτοβουλία των κινήσεων ως τώρα, ανήκει στην «Ομπρέλα», τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση». Έχουν ήδη επικοινωνήσει με τη νεότερη φουρνιά των «αξιωματικών Τσίπρα», αλλά και με στελέχη του προεδρικού μπλοκ, για να εμφανιστούν με κοινή γραμμή, ζητώντας «στροφή» προς τα αριστερά.

Από την άλλη πλευρά, το σύστημα των προεδρικών (Σπίρτζης, Παππάς, Δούρου) θέλουν να δείξουν πως στηρίζουν πλήρως τον Αλέξη Τσίπρα και δεν αποδέχονται τη γραμμή «Αλέξη, άλλαξε τα όλα», στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.

Πάντως, όλες οι πλευρές δηλώνουν πως στηρίζουν ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στην -παρούσα φάση- και πως προσέρχονται με συντροφική διάθεση, ώστε να δώσουν μαζί όλοι τη μάχη των εκλογών.