ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Economist: Οι Έλληνες αποφάσισαν με τεράστια διαφορά τη σταθερότητα αντί για δράματα

mitsotakis
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν, με τεράστια διαφορά, ότι προτιμούν τη σταθερότητα και την τεχνοκρατική ικανότητα από το δράμα» αναφέρει στον πρόλογό του, ο Economist, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα

«Υπάρχει το να κερδίζεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, υπάρχει το να τον κατατροπώνεις, και μετά είναι αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στις 21 Μαΐου στον Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό του ριζοσπαστικού-αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, μια εποχή που η Ελλάδα κόντεψε να αφήσει απλήρωτο το χρέος της, να βγει από το ευρώ και να απειλήσει τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. Στη συνέχεια ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν, με τεράστια διαφορά, ότι προτιμούν τη σταθερότητα και την τεχνοκρατική ικανότητα από το δράμα», ξεκινάει τον πρόλογο του άρθρου του, ο Economist.

«Ο κ. Μητσοτάκης το έχει κερδίσει αυτό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυβέρνησε, ως επί το πλείστον, με δυναμισμό και δεξιοτεχνία. Η οικονομία έχει ανακάμψει καλύτερα από τις περισσότερες μετά τις καταστροφές του Covid-19 και αντιμετώπισε το σοκ στις τιμές της ενέργειας. Ο ρυθμός ανάπτυξής της Ελλάδας πέρυσι ήταν περίπου διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και προβλέπεται ότι θα τον ξεπεράσει άνετα και φέτος. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαπραγματεύεται πλέον με επιτόκια επενδυτικού βαθμίδας... Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για το δεκαετές ομόλογό της και αυτών που πληρώνει η Γερμανία είναι μόλις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες [...] Η Ελλάδα, με λίγα λόγια, έχει γίνει μια κανονική χώρα, όχι μία αιτία ανησυχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του γνωστού περιοδικού.

Εκτός από την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαχειριστεί με σύνεση τις εντάσεις με την Τουρκία. Σε αυτό συνέβαλε και η άμεση αποστολή βοήθειας στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο, όταν η χώρα επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Στην αποτίμησή του ο "Economist" υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες αναδείχτηκαν, μεταξύ άλλων, από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζει ωστόσο ότι με τις επιδόσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει μία δεύτερη τετραετία ώστε να συνεχίσει το έργο του.

"Απομένει πολύς δρόμος στην αποστολή του εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους - και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πολλή δουλειά σε μια δεύτερη θητεία. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι την αξίζει", καταλήγει ο "Economist".