ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Εκλογές 2023: Το απόγευμα της Κυριακής θα συγκροτηθεί η νέα Βουλή σε σώμα, για να διαλυθεί τη Δευτέρα, και να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Συνεδριάζει από τις 12:30 το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το πρωί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς παρέστη στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Κατά τη χθεσινή πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έδωσε τις κατευθύνσεις στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα, κάλεσε τους υπηρεσιακούς υπουργούς να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Ορκίζεται η «φευγαλέα» Βουλή

Το απόγευμα της Κυριακής θα συγκροτηθεί η νέα Βουλή σε σώμα, για να διαλυθεί τη Δευτέρα, και να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προτείνει για δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Τη θέση αυτή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατείχε στην προηγούμενη Βουλή, ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν εξελέγη.

Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα. Στην προηγούμενη Βουλή, τη θέση του ζ' αντιπροέδρου εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης κατείχε ο Απόστολος Αβδελάς που δεν εξελέγη.

Η εκλογή του προεδρείου της λεγόμενης "φευγαλέας" Βουλής, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της νέας Βουλής, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι προβλεπόμενες διερευνητικές εντολές, καθώς επίσης, και προκήρυξης νέων εκλογών για τις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

«Μουρμούρα» για τις έδρες που κρατάνε οι αρχηγοί των κομμάτων

Την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης κρατά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει πως ο Παναγιώτης Κόκκορης δεν θα καταφέρει να εκλεγεί, καθώς βρίσκεται στην 10η θέση.

Την έδρα της Α' Πειραιά αποφάσισε να κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Κατόπιν τούτου εκτός βρίσκεται ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο κ. Δρίτσας συγκαταλέγεται στην παλαιά φρουρά στελεχών και ανήκει στην Ομπρέλα, την τάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Προ μηνών υπήρχε η συζήτηση από πλευράς του να μη συμμετέχει καν στη νέα εκλογική μάχη αλλά τελικά είχε δώσει το "παρών" στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Την έδρα στην Α` Θεσσαλονίκης κρατάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ως εκ τούτου εκτός Βουλής μένει ο Χάρης Καστανίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη υπάρχει σαφέστατη ενόχληση για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα και ουσιαστικά να τον αφήσει εκτός βουλής.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση επικοινώνησε με το πολύπειρο στέλεχος και του ανακοίνωσε την απόφασή του λίγα λεπτά πριν βγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Επιτελεία των κομμάτων ζεσταίνουν τις μηχανές

Σε ετοιμότητα για την επικείμενη εκλογική μάχη τίθενται τα επιτελεία των κομμάτων. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ξεκινά η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης , που επισκέφθηκε χθες το Μοσχάτο, έστειλε εκ νέου μήνυμα ισχυρής αυτοδυναμίας.

Σε συναγερμό μάχης και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτήσει νέα εκλογική επιτροπή επικύρωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκλογική επιτροπή θα αναλάβει τον συντονισμό του εκλογικού αγώνα ενόψει της νέας αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Η σύνθεση της νέας εκλογικής επιτροπής θα ανακοινωθεί σήμερα και θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Δεύτερες εκλογές: Πώς ψηφίζουμε στις 25 Ιουνίου - Τι αλλάζει

Ο δεύτερος γύρος εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της απλής αναλογικής. Απαραίτητος είναι ένας χρηστικός οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι.

Το πρώτο κόμμα που θα λάβει στις εκλογές ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% θα λάβει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μια έδρα για κάθε μισή μονάδα περισσότερη στο συνολικό αποτέλεσμα

Σημαντικό, δε, να αναφερθεί ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει όλα τα κόμματα και τα ονόματα των υποψηφίων να κατατεθούν και πάλι προς έγκριση στον Άρειο Πάγο.

Αναφορικά, μάλιστα, με τους εκλογικούς καταλόγους και τα εκλογικά κέντρα δεν αλλάζει τίποτα.

Ταυτοποίηση ψηφοφόρων
Οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

-Ταυτότητα – διαβατήριο

-Άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας

-Εφαρμογή wallet στο κινητό (gov.gr)

Αξίζει να σημειωθεί πως στα νέα ψηφοδέλτια των κομμάτων που θα είναι υπό την μορφή λίστας και οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους.

Η σειρά των ονομάτων που θα εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια θα έχει επιλεγεί από τις εκάστοτε ηγεσίες των κομμάτων με κριτήριο τα αποτελέσματα και τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι στις πρώτες κάλπες.