ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Παπανδρέου για Μόνιμο Μηχανισμό

Ικανοποίηση Παπανδρέου για Μόνιμο Μηχανισμό
Ως το «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση » χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός...

Ως το «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση » χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την επικείμενη θέσπιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Χαιρετίζοντας στις Βρυξέλλες τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα «έγινε και πάλι αξιόπιστος συνομιλητής, κάτι που κατορθώσαμε με σκληρή και συστηματική δουλειά. Ξέραμε ότι η κρίση στη χώρα μας είχε βασικά αίτια και ρίζες σε αντιλήψεις και πρακτικές που χρειάζονταν να αλλάξουν. Και αυτό κάνουμε. Αλλάζουμε την Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έπεισε τους εταίρους της πως το δικό της οικονομικό πρόβλημα δεν αφορούσε μόνο την ίδια αλλά αφορούσε και «τη στήριξη και τον συντονισμό των πολιτικών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο πετύχαμε το μηχανισμό στήριξης. Αποτέλεσε και αποτελεί ασπίδα για τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόμαστε για τις αλλαγές αυτές. Δηλαδή, έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς “δάνειες” δυνάμεις, κάτι το οποίο επιδιώκουμε και θέλουμε να γίνει το γρηγορότερο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και κατέληξε λέγοντας ότι « ο μηχανισμός αυτός, επιτρέπει να κάνουμε απερίσπαστα μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, απαραίτητες αλλαγές, ώστε να βγει η χώρα μας και πάλι ισχυρή από αυτή την κρίση».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στα τελικά συμπεράσματά τους οι «27» χαιρετίζουν «την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», ενώ ταυτόχρονα καλούν τα άλλα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δικές τους οικονομικές ανισορροπίες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έκδοσης των ευρωομολόγων, ο Γ. Παπανδρέου, επεσήμανε πως πρόκειται για μία «ελληνική πρόταση, που έχει αναπαραχθεί και υιοθετηθεί και από άλλους» και δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επί του θέματος «ο διάλογος άνοιξε στην κοινωνία, στα Κοινοβούλια, στα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα έρχεται να προστεθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη πετύχαμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα αποτελεί μια πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού των μελών και θεσμών αυτής της Ένωσης».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός συνόψισε τα συμπεράσματά του από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών λέγοντας: «Σε αυτή την κρίσιμη για την ΕΕ καμπή, λάβαμε σημαντικές αποφάσεις που, πριν από μήνες, φάνταζαν απλησίαστες. Το οικοδόμημα που λέγεται “Ευρωπαϊκή Ένωση” δεν σταματά. Συνεχίζεται. Και η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρωτοπορία».

Ροή Ειδήσεων