ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χαρακώματα...μέχρι την Τετάρτη

Στα χαρακώματα...μέχρι την Τετάρτη
Συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011...

Συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

Η αυλαία της πενθήμερης συζήτησης άνοιξε το Σάββατο, με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών από όλα τα κόμματα.
Η κυβέρνηση υπεραμύνεται του νέου προϋπολογισμού και η αντιπολίτευση τον χαρακτηρίζει «εικονικό» ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης καθώς επιμένει ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση ψήφισε το Μνημόνιο η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει κάτω από την ασφυκτική θηλιά του.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν σήμερα ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο «μοιραίο πρόσωπο» όπως έχει χαρακτηρίσει τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά την σημερινή του ομιλία στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Γενικού Εισηγητή, Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Κ. Σταϊκούρα ο οποίος έδωσε το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο.
«Συμπερασματικά, ο Προϋπολογισμός του 2011 εδράζεται σε έωλες παραδοχές, ενσωματώνει μη ρεαλιστικές προβλέψεις, αγνοεί την ανάκαμψη της οικονομίας και την κοινωνική προστασία. Για αυτό είναι ένας μετέωρος Προϋπολογισμός. Είναι ένας Προϋπολογισμός μιας «εικονικής πραγματικότητας».
Και θα αποδειχθεί ως ο πρώτος «προσωρινός» Προϋπολογισμός για το 2011.

Πολύ γρήγορα θα αναθεωρηθεί, όπως, άλλωστε έγινε και με το Προσχέδιό του. Γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα την αδιέξοδη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Γεγονός που αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής. Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της Ρηγίλλης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά είναι η αποδόμηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, καθώς ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει μια ομιλία που όπως μας λένε στενοί του συνεργάτες είναι τόσο δομημένη σε επιχειρηματολογία και κριτική για όλα αυτά που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση και απέφυγε να κάνει αλλά και σε ουσιαστικές προτάσεις που δείχνουν ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν είναι αιρετική αλλά παρουσιάζει και υπερασπίζεται συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις εξόδου από την κρίση. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ποντάρουν πολλά στην τοποθέτηση του κ. Σαμαρά την προσεχή Τετάρτη ημέρα που θα μιλήσουν οι Αρχηγοί στη Βουλή αφού θεωρούν ότι τα οικονομικά είναι ένα προνομιακό πεδίο αναμέτρησης καθώς ο κ. Σαμαράς είναι πολύ καλός γνώστης.

Παράλληλα θέλουν να αναδείξουν ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - παρά το γεγονός ότι κάποιοι διαφοροποιούνται ανεπισήμως όμως – είναι συνυπεύθυνα και θα προκαλέσουν αυτά τα στελέχη αν διαφωνούν να μην υπερψηφίσουν τον επικείμενο προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεχτεί εισήγηση για πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης σενάριο το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε δεν το έχει αποκλείσει. Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός του 2011 θα καθορίσει και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη.