ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη οι δηλώσεις Μέρκελ-Σαμαρά

Σε εξέλιξη οι δηλώσεις Μέρκελ-Σαμαρά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης.

Οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ:

14:22 Θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα. Ξέρω ότι ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να υποστούν τα πάνδεινα.

14:21 Πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι παραπάνω από ένα νόμισμα. Πρέπει να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.

14:20 Θέλω να ξαναπώ ότι η ευρωκρίση έχει να κάνει ότι έχουμε χάσει ό ένας προς τον άλλον την εμπιστοσύνη ότι κατευθυνόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση

Σε ερώτηση για τον αν έχουν διαφορετικές απόψεις με τον Φρανσουά Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα η Μέρκελ είπε ότι «οι συζητήσεις που έγιναν έδειξαν ότι θέλουμε η Ελλάδα θέλουμε να παραμείνει στην Ε.Ε, όμως θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις. Είπαμε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα για το τι γίνεται και τι υπάρχει. Είμαστε κράτη που έχουν τις ίδιες αξίες, πιστεύουμε ότι το κοινό νόμισμα είναι κάτι το σημαντικό».

Ο κ. Σαμαράς σε ερώτηση για το αν ζήτησε επιμήκυνση είπε: «Εμείς με θυσίες προσπαθούμε να φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σήμερα προσπαθούμε να οδηγηθούμε στον δρόμο της ανάκαμψης. Σήμερα θέσαμε την μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη. Ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε. Για να φτάσουμε στον στόχο. Όπως είπε και η Καγκελάριος θα υπάρξει και η έκθεση της τρόικας και μετά θα δούμε».

Α.Σαμαράς: «Θέλω να σας πω ότι την ώρα που ένας λαός περνάει τόσα χρόνια τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει δει σημεία ανάκαμψης, αντιλαμβάνεται ότι τοξικές δηλώσεις αξιωματούχων, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Διότι πως μπορεί κανείς να αντιληφθεί μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και την ώρα εκείνη ένας σημαντικός αξιωματούχος κάνει μια δήλωση που λέει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε δραχμή; Θα υπάρξει επιχειρηματίας που δώσει τα χρήματά του; Όχι».

Η κ. Μέρκελ είπε: «Διαβάζω τις ανακοινώσεις του ελληνικού Τύπου. Πρέπει να υπάρχει μια πραγματικότητα. Υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει ότι ταλαιπωρούμαστε και από την άλλη το ΔΝΤ λέει « ότι δεν έχετε καλύψει τις υποχρεώσεις σας» Και οι Γερμανοί λένε: Εδώ και 2 χρόνια δίνουμε λεφτά και συνεχώς μας λένε ότι πρέπει να δοθούν κι άλλα χρήματα και υπάρχει ένας εκνευρισμός. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε στα ελεύθερα κράτη ο καθένας να έχει την άποψή του.

Α.Σαμαράς: «Είμαι αποφασισμένος τα σημεία που σχετίζονται με την δημοσιονομική προσαρμογή να τα φέρουμε εις πέρας. Να κλείσουν συμπεριφορές που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή. Το θέμα είναι να είμαστε αποφασισμένοι σήμερα να φτάσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο».

Α.Μέρκελ: «Το είπα και το επαναλαμβάνω: Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει κομμάτι της Ε.Ε. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε η Γερμανία να δώσει χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα»