ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απόλυτη ειρωνεία» να ενισχύεται η ΧΑ όταν διαδηλώνουν κατά Γερμανίας

«Απόλυτη ειρωνεία» να ενισχύεται  η ΧΑ όταν διαδηλώνουν κατά Γερμανίας

Σύγκριση της Χρυσής Αυγής με τον Χίτλερ κάνει το δημοσίευμα του BBC με τίτλο "Το σκοτεινό χάρισμα του Χίτλερ" (His Dark Charisma) . Μάλιστα επικεντρώνεται σε ένα ερώτημα:

Πώς ήταν δυνατόν ένας επικίνδυνος άνθρωπος όπως ο Χίτλερ, να κερδίσει την εξουσία σε μια τόσο εξελιγμένη χώρα, και στη συνέχεια να αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους οδηγώντας τους σε πόλεμο.

Το δημοσίευμα κάνει μεταξύ άλλων και αναγωγή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με σαφείς αναφορές στη Χρυσή Αυγή

Ο Rees αναφέρεται στην υποδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, "στην καρδιά της οικονομικής κρίσης με ορισμένους Έλληνες διαδηλωτές να φορούν σβάστικες, για να καταγγείλουν την γερμανική ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας ".

Και σημειώνει ότι είναι η "απόλυτη ειρωνεία" σε μία χώρα που φωνάζει κατά της Γερμανίας (εναντίον της οποίας πολέμησε στο παρελθόν), να "ενισχύεται η Χρυσή Αυγή που καταδιώκει τις μειονότητες".

Στον επίλογο του άρθρου του, ο Laurence Rees σημειώνει:

" Η Χρυσή Αυγή καθοδηγείται από έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν θάλαμοι αερίων στο Άουσβιτς. Υπάρχει μεγαλύτερη προειδοποίηση (κινδύνου για την Ευρώπη) από αυτό;".

Σημειώνει μάλιστα πως όταν ο Χίτλερ "ανέβηκε" στην εξουσία, η ανεργία στη Γερμανία ήταν στο 30%, ενώ σήμερα η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 25% και ανεβαίνει με σταθερό ρυθμό.

Το τότε και το τώρα

Στις περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας στη Γερμανία, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 20, ο Χίτλερ θεωρήθηκε χαρισματικός μόνο από πολύ λίγους φανατικούς. Σε τέτοιο βαθμό που στις εκλογές του 1928 οι Ναζί είχαν μόνο το 2,6% των ψήφων.

Ωστόσο, σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ο Χίτλερ ήταν καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του πιο δημοφιλούς πολιτικού κόμματος στη χώρα.

Αυτό που άλλαξε ήταν η οικονομική κατάσταση στην χώρα. Στον απόηχο του Wall Street Crash το 1929 υπήρξε μαζική ανεργία στη Γερμανία.

"Οι άνθρωποι πραγματικά πεινούσαν," δήλωσε ο Jutta Ruediger στο δημοσίευμα του BBC. Ο Ruediger άρχισε να υποστηρίζει τους Ναζί αυτό το διάστημα και τόνισε ότι ήταν σε αυτό το πλαίσιο που ο Χίτλερ άρχισε να έχει την εικόνα του 'Σωτήρα'.

Αυτή ακριβώς η ιστορία είναι που έχει σημασία σήμερα. Όχι επειδή επαναλαμβάνεται, σημειώνει ο ιστορικός Laurence Rees άλλα επειδή περιέχει προειδοποιήσεις.

Στα πλαίσια μιας οικονομικής κρίσης εκατομμύρια άνθρωποι ξαφνικά αποφάσισαν να στραφούν προς ένα αντισυμβατικό ηγέτη που νόμιζαν είχε "χάρισμα", επειδή συνδεόταν με τους φόβους τους, τις ελπίδες τους και την λανθάνουσα επιθυμία να κατηγορούν τους άλλους για την κατάσταση τους.

Και το τελικό αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους