ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός με το νέο έτος – Συμφωνία για επενδύσεις και συντονισμό

Ανασχηματισμός με το νέο έτος – Συμφωνία για επενδύσεις και συντονισμό

Η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και ο συντονισμός της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων χθες βράδυ στο Μαξίμου.

Μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και στη διαχείριση των χρημάτων.

Ο Α. Σαμαράς ο Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός του τρικομματικού σχήματος, μιας και τα συχνά κρούσματα ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και απειλούν τη συνοχή της.

Οι πολιτικοί αρχηγοί επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, με στόχο να επικεντρωθεί το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου στην προσέλκυση επενδύσεων και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ανάσχεση της ύφεσης, με τους τρεις αρχηγούς να συμφωνούν πως πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να αντιμετωπισθεί η ανεργία. Ωστόσο κανείς από τους τρεις και ούτε φυσικά ο κ. Στουρνάρας δεν είπαν πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η ύφεση θα αυξηθεί και η περιβόητη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.

Στην ατζέντα βρέθηκε και το φορολογικό νομοσχέδιο, με τους κυβερνητικούς εταίρους να παραπέμπουν το θέμα για εκτενή συζήτηση σε άλλη σύσκεψη. Παρ’ όλα αυτά στο τραπε΄’ζι έπεσε – ίσως για πρώτη φορά – το θέμα της ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Επίσης επί τάπητος τέθηκαν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε σχέση με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ αποφασίστηκε, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο, να μην ανακινηθούν ζητήματα, όπως ο ανασχηματισμός ή η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς η περίοδος είναι κρίσιμη.

Τα… παράπονα στον Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης , εξήγησαν ότι δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζονται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και γι’ αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρχει συνεχής επικοινωνία. Το συγκεκριμένο θέμα εκλαμβάνεται ως «σπόντα» κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος αρκετές φορές έχει προκαλέσει την αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Σαμαρά, αλλά με την ανοχή του.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο διοικητικό και πολιτικό συντονισμό, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς, αφού ζήτησε και έλαβε την στήριξη των δύο κυβερνητικών του εταίρων, ώστε να μην χαθεί -όπως είπε-η ευκαιρία της δόσης- μαμούθ, υποσχέθηκε να υπάρξει στο μέλλον τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους υπουργούς έγκαιρη ενημέρωση.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ότι τελικά δεν θα προχωρήσει η συγκρότηση για την τρικομματική επιτροπή. Έτσι, αποφασίστηκε ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης να αναλάβει, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς, να διαβουλεύεται με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πριν από πολιτικές ή νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ενημέρωσε τους για αρκετή ώρα τους πολιτικούς αρχηγούς κυρίως για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετέθη το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η λύση που προκρίνεται θα είναι οικονομικά συμφέρουσα και θα διαφυλάττει τους εργαζόμενους. Επίσης, ετέθη το θέμα της επανεκκίνησης των οδικών έργων, ενώ για το πρόβλημα που υπάρχει με τα ναυπηγεία, υπήρξε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.

Φορολογικό, χαράτσι και ανασχηματισμός

Για το καυτό θέμα του φορολογικού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στους βασικούς άξονες, αλλά επιβεβαιώθηκε και στη σύσκεψη ότι αναζητούνται κάποιες διορθωτικές κινήσεις που αναμένεται να γίνουν στη συζήτηση που ξεκινά στη Βουλή.

Στη σύσκεψη έγινε και συζήτηση για το θέμα του τέλους ακινήτων, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και συμφωνήθηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης, αν και ήταν σαφές ότι υπάρχει ενόχληση στους κυβερνητικούς εταίρους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», δεν ετέθη στη χθεσινή σύσκεψη από κανέναν πολιτικό αρχηγό. Οι αλλαγές στα πρόσωπα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και παραπέμπεται για ύστερο χρόνο, αφού κυρίαρχη είναι η άποψη ότι δεν βοηθάει στην παρούσα χρονική στιγμή η συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.