ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσοχατζόπο​υλος: Είχε σταθερή ροπή στο έγκλημα

Τσοχατζόπο​υλος: Είχε σταθερή ροπή στο έγκλημα

Ως άτομο με «σταθερή ροπή προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» περιγράφει τον άλλοτε κραταιό υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο το βούλευμα που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και με το οποίο παραπέμπεται στις 22 Απριλίου να δικαστεί μαζί με 18 ακόμη άτομα για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπ' αριθμ. 545/2013 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που τους παραπέμπει σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όλοι οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Κατά τους δικαστές όλοι συμμετείχαν «στην ιδρυθείσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση που είχαν συστήσει (πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου) χωρίς να σταματήσουν την έλευση του παράνομου αποτελέσματος».

Αναφερόμενοι στο σύνολο των κατηγορουμένων οι δικαστές τονίζουν: «...τις ανωτέρω πράξεις διέπραξε ενεργώντας κατ'επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Το πάρε–δώσε με τη Μονή Βατοπαιδίου

Σχετικά με την υπόθεση της αγοραπωλησίας μεταξύ της εταιρίας TORCASO και της Μονής Βατοπαιδίου, ακινήτων στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο βούλευμα αναφέρεται: «Κατά το χρονικό διάστημα από 24/1/07 μέχρι το 2010 ενεργώντας από κοινού με Ν. Ζήγρα και Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια όσων αφορά την προέλευση της και συγκεκριμένα δια τις μεταβιβάσεως αντί τιμήματος 6 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο από την TORCASO δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και αληθινός ιδιοκτήτης ο ίδιος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τριών ακινήτων η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της TORCASO δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 1,4 εκατ. προερχόμενης από παθητική δωροδοκία. Επίσης μέσω της offshore TORCASO μεταβιβάστηκε αντι 3,7 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα από 07-10, στην ΙΜΒ ακίνητο επί των οδών Κόμμα Τρακα και Κεφαληννίας».

Αναφερόμενοι στον A. Τσοχατζόπουλο σε σχέση με τη σύζυγό του, οι δικαστές επισημαίνουν πως «κατά το χρονικό διάστημα από τον 02/2009 ενεργώντας από κοινού με τους Α. Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική (σ.σ. Βίκυ) Σταμάτη μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της δια της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενων από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου».

Για την Βίκυ Σταμάτη υπογραμμίζεται ότι «ο αδελφός της Π. Σταμάτη προέβη σε εργασίες αποσκευές και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με ψευδώνυμο. Προέβαινε δε σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ.... Στις 16/4/10 απέκτησε το ακίνητο (σ.σ Αρεοπαγίτου) με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της».

Για την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου,τονίζεται ότι «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Για τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, οι δικαστές επισημαίνουν: «Ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της. Συγκεκριμένα α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010, του παρέδωσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού και β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Η δίκη για τις μίζες τώρα αρχίζει!

Στο εδώλιο για μαύρο χρήμα Άκης, Βίκυ, Αρετή και Γκούντρουν

Τσοχατζόπουλος: Εκκωφαντική και εκδικητική η καταδίκη μου