ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουδούρης–Μουτσινάς: Κοινή εξέταση ΓΑΠ – Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου

Βουδούρης–Μουτσινάς: Κοινή εξέταση ΓΑΠ – Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ζητούν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση Λαγκάρντ  -  Για ποιο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ σχολιάζουν ότι πρέπει να σκέφτεται πριν κάνει δηλώσεις ενώ στηρίζουν τον Αντώνη Μανιτάκη -  «Μουρουνέλαιο παίρνει ο Στουρνάρας αλλά με το ρετσινόλαδο της πολιτικής του ζορίζεται ο λαός»

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Την κοινή εξέταση του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου προτείνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς ως το μόνο δίαυλο για να ξεκαθαριστεί τι έχει συμβεί με την λίστα Λαγκάρντ.

Αφορμή γι’ αυτήν την άποψη των βουλευτών αποτελεί το αποτέλεσμα σχετικής ανοικτής δημοσκόπησης που διενήργησε το “Newsbomb.gr” με τη συμμετοχή περισσοτέρων από τέσσερις χιλιάδες μοναδικούς χρήστες. Τόσο ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, όσο και ο κ. Πάρις Μουτσινάς επισημαίνουν ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής συγκροτήθηκε για μια αμυδρά πτυχή της υπόθεσης Λαγκάρντ, αυτής που αφορά στην αλλοίωση τριών ονομάτων κι όχι στο μέγα σκάνδαλο που αποτελεί το ουσιώδες ζήτημα.

Οι βουλευτές προσθέτουν μάλιστα ότι η πρώτη δικογραφία που στάλθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη θα έπρεπε να τύχει ιδιαίτερης προσοχής αλλά αυτό δεν έγινε επειδή άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ευθυνών όχι μόνο για το πρόσωπο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Για το γεγονός αυτό ο κ. Μουτσινάς υπογραμμίζει ότι η τρικομματική κυβέρνηση είναι υπόλογη προς τον λαό. «Η κυβέρνηση αυτή δεν προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα», προσθέτει ο κ. Βουδούρης.

Όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, οι δύο βουλευτές χρησιμοποιούν καυστική γλώσσα σχετικώς με την πολιτική που εφαρμόζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Στο ίδιο πλαίσιο, απαιτούν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να προωθήσει άμεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εφ’ όσον διαθέτει πλέον φάκελο με ακράδαντα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε μεν απόρρητα αλλά κάποια απ’ αυτά διαρρέουν σε κυριακάτικα φύλλα ευρείας κυκλοφορίας.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές αρνούνται να σχολιάσουν δηλώσεις που έκανε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος για «αλήτες» βουλευτές και δημοσιογράφους ενώ αντιδρούν με τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος εναντίον για την αντιμνημονιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς απαντούν προσεκτικά όσον αφορά στους εφοπλιστές και την προνομιακή μεταχείριση που έχουν ενώ με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο υποστηρίζουν το σχέδιο του κ. Αντώνη Μανιτάκη για μετακινήσεις στο Δημόσιο χωρίς απολύσεις.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

  • Οι αντιφάσεις που διαπιστώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δίνουν αφορμές για κριτική από τη ΔΗΜΑΡ. Είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε πατατράκ με την Κύπρο», κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κ. Πάνο Καμμένο ότι «λέει αρλούμπες»;

Πάρις Μουτσινάς: Η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να προσέχει ποιες θέσεις εκφράζει ειδικά σε θέματα Κύπρου. Το «όχι» μάς ενθάρρυνε από τη μία πλευρά ενώ από την άλλη, αποτελεί ένα ζήτημα για το οποίο η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να σιωπά και θα έπρεπε να έχουμε αξιώσει ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης για το Δημόσιο και την Οικονομία. Ορισμένοι πρέπει να σκέφτονται πριν κάνουν δηλώσεις.

Με ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαμε να αρθρώσουμε δικό μας πολιτικό λόγο, με εγχώριες δυνάμεις ώστε να φτιάξουμε το δικό μας Μνημόνιο το οποίο θα εφαρμοστεί με λογική πάνω στις ανάγκες της κοινωνίας, τις υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να εφαρμοστούν κοινωνικά προγράμματα για Παιδεία, Ανάπτυξη, Υγεία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Λέμε αυτά που η κυβέρνηση δεν κάνει. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει εγκλωβιστεί στα λόγια και το θεαθήναι χωρίς να κάνει κάτι έμπρακτο.

Τι έχει πετύχει η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά και των κυβερνητικών εταίρων του; Παρέδωσε την Αγροτική Τράπεζα κακήν κακώς σε άλλη ιδιωτική τράπεζα, κρατώντας τα χρέη της και με διαδικασίες που προκαλούν πολλά ερωτήματα. Διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ σε προμήθειες και εφόδια. Καταργεί το αγροτικό πετρέλαιο, το φθηνό ρεύμα για του αγρότες και μια σειρά κοινωνικών μέτρων με πρόσχημα τις εντολές της τρόικας. Ποια ανάπτυξη, λοιπόν, ευαγγελίζονται; Πού είναι οι υποδομές;

Στην περιφέρεια επικρατεί χάος και αβεβαιότητα. Πρόσφατα ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα συγκροτήσει ένα ταμείο που θα έχει το χαρακτήρα αγροτικών ενώσεων όπου θα τοποθετηθούν νέοι υπάλληλοι και θα προκύψουν πρόσθετα κόστη. Μα αυτή τη δουλειά έκανε η «Αγροτική Τράπεζα» πριν την απαξιώσουν για να την ιδιωτικοποιήσουν!

  • Γιατί πήγαν στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών εταίρων λέγοντας ότι πέρασαν τα δύσκολα;

Οδυσσέας Βουδούρης: Ό, τι περιέγραψε ο κ. Σαμαράς αποτελεί εικονική πραγματικότητα. Σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται, η σύμπραξη της τρικομματικής κυβέρνησης είναι μπετόν. Η ΔΗΜΑΡ έχει ενσωματωθεί πλήρως σ’ αυτό το σύστημα και κανένα από τα τρία κόμματα δεν έχει άλλη επιλογή. Καθένα κόμμα της συγκυβέρνησης εκφράζει ξεχωριστό λόγο για να προσεγγίσει «πελάτες» από διαφορετικούς χώρους, γι’ αυτό διάφορα «παπαγαλάκια» μιλούν για τριγμούς σε συγκεκριμένες συγκυρίες.

Από την περιπέτεια της Κύπρου υπάρχει ένα δίδαγμα: η τρόικα και ειδικά η Γερμανία θα είναι ανελέητη. Το Βερολίνο δεν θα διστάσει να ισοπεδώσει τα πάντα για να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα «πειθαρχίας».

Απέναντί μας έχουμε έναν αδίστακτο εχθρό. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο σύντομα θα αντιληφθούμε -πρώτον- ποιοι είναι οι στόχοι της μνημονιακής πολιτικής αλλά -δεύτερον- δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε όλοι οι Έλληνες. Πρέπει να πούμε «ΟΧΙ», να αντισταθούμε, να ενισχύσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, πριν πάμε σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Τα τετελεσμένα στην Κύπρο μετά το δεύτερο ατιμωτικό Eurogroupτης 25ης Μαρτίου αποτελεί βόμβα για τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. και την τρικομματική κυβέρνηση. Αποκαλύπτει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα!

Το χρέος του κ. Σταϊκούρα για τις γερμανικές οφειλές

  • Δεν θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να ορθώσει ανάστημα ούτε στο θέμα των γερμανικών οφειλών, όπως περιγράφονται στον απόρρητο φάκελο που έχει στα χέρια του ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας;

Πάρις Μουτσινάς: Ενώ έχουν αναγνωριστεί 89 ολοκαυτώματα εναντίον της πατρίδας και του ελληνικού λαού από τους Ναζί, είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει πάρει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις. Αυτό δείχνει την υποταγή της κυβέρνησης στις απιτήσεις των γερμανικών τραπεζών, των δανειστών και γενικά του πολιτικού κατεστημένου που κυριαρχεί στο Βερολίνο.

Πρέπει να υπάρξει σοβαρή και υπερκομματική διεκδίκηση των οφειλομένων από τη Γερμανία ως αντίβαρο σε όσα υφίσταται σήμερα ο λαός από την πολιτική Μέρκελ. Όταν όμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίζεται ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα, τότε κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί το πολιτικό χρέος τους έναντι της χώρας.

  • Είναι δυνατόν 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές να μην υπάρχει εθνική στρατηγική παρά μόνο μικροκομματικοί σχεδιασμοί, ακόμα και από την τρικομματική κυβέρνηση όπως μου λέτε;

Οδυσσέας Βουδούρης: Σαφέστατα! Προφανώς εδώ μιλάμε για ένα εθνικό και πατριωτικό θέμα.

Το δυσάρεστο είναι ότι ενώ το ζήτημα των οφειλών έχει ανακινηθεί από το 1995 υπάρχουν σήμερα κάποιοι είτε από την πλευρά της Γερμανίας, είτε από το ντόπιο πολιτικό σύστημα που διακινεί πλαγίως την αιτίαση πως δήθεν θυμηθήκαμε τις πολεμικές αποζημιώσεις εξαιτίας του χρέους. Αυτό προσβάλλει τα θύματα των θηριωδιών που έκαναν οι Ναζί σε συνεργασία με ντόπιους εφιάλτες.

Είναι άξιο απορίας πώς δεν έγινε κάτι τόσα χρόνια ειδικά για το αναγκαστικό δάνειο, κάτι το οποίο έπρεπε να έχει κλείσει δεκαετίες πριν. Εφ’ όσον υπάρχει σιωπή το θέμα όχι μόνο πρέπει να κινηθεί αλλά και να λυθεί με σοβαρή και πιεστική διεκδίκηση εφ’ όσον και η συμπεριφορά της Γερμανίας μαρτυρά ηγεμονική αλαζονεία.

Η υπόθεση Λαγκάρντ και οι οικονομικοί εισαγγελείς

  • Κάποιος άλλος όμως μιλά για «αλήτες» βουλευτές και δημοσιογράφους στη Βουλή. Εννοώ τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις που έκανε;

Οδυσσέας Βουδούρης: Αρνούμαι ν’ απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικώς με τον κ. Πάγκαλο εδώ και τρία χρόνια…

  • Επιμένω, ωστόσο, διότι προφανώς θα ήθελε να στηλιτεύσει όσα συμβαίνουν στη Βουλή και προφανώς και στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία δεν βγάζει άκρη με την υπόθεση αλλοίωσης ονομάτων από την λίστα Λαγκάρντ. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό το θέμα;

Οδυσσέας Βουδούρης: Η υπόθεση αυτή ήταν και η αφορμή για τη διαγραφή μας, όταν ο κ. Κουβέλης πρότεινε να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή μόνο για ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικώς με τη διαγραφή τριών ονομάτων.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πάρουν άφεση αμαρτιών. Στη σειρά σκανδάλων της λίστας Λαγκάρντ, η υπεξαίρεση των τριών ονομάτων αποτελεί τον ένα κρίκο (που δεν αποδεικνύεται και δεν είναι υποχρεωτικά ο πιο σημαντικός) σε μια σκοτεινή υπόθεση, οι ευθύνες ορισμένων πολιτικών είναι τεράστιες. Είναι αυταπόδεικτο ότι δεν έγινε σωστός χειρισμός, δεν πρωτοκολλήθηκε, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Κάποιοι αποφάσισαν να μην εξετάσουν αυτό το θέμα ενώ έμειναν στην πτυχή της υπεξαίρεσης. Έτσι κι όταν παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα αθωωθεί δεν μπορεί να αποδειχθεί η υπεξαίρεση.

Πάρις Μουτσινάς: Επιτρέψτε μου να σχολιάσω ότι αδιαφόρησαν παντελώς από την πρώτη δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, όταν ήρθε στη Βουλή στις 26 Νοεμβρίου κι άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ευθυνών εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κάποιοι αδιαφόρησαν και την άφησαν στο συρτάρι κι ενδιαφέρθηκαν για τη συμπληρωματική δικογραφία που ήρθε στις 28 Δεκεμβρίου και αφορούσε μόνο στην αλλοίωση. Κράτησαν ό,τι τους βόλευε για να κάνουν τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται εκτός πολιτικής σήμερα, ως «αποδιοπομπαίο τράγο», ενώ αθώωσαν τον κ. Βενιζέλο που βρίσκεται εντός πολιτικής και στηρίζει την κυβέρνηση.

Προανακριτικό… «σώου»

  • Γιατί τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν ήθελε να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος κι άφησε αιχμές (όπως έκανε κι ο Άκης Τσοχατζόπουλος) εναντίον άλλων προσώπων για τα οποία θα μιλήσει, προφανώς όταν τον στριμώξουν περισσότερο; Είναι αυτά δείγματα υγιούς δημοκρατίας;

Οδυσσέας Βουδούρης: Υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό παράμπτωμα και η Βουλή αρνείται να εξετάσει! Αυτό είναι το μέγα σκάνδαλο.

Το τι λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι δικαίωμά του. Δικαίωμα του πολιτικού συστήματος είναι να διαλευκάνει μια υπόθεση στην οποία φαίνεται ότι ήρθε μια λίστα για συγκεκριμένο σκοπό και δεν έτυχε νόμιμου χειρισμού. Αυτό είναι ασύλληπτο σκάνδαλο από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τη λίστα Λαγκάρντ, όχι για τους λόγους για τους οποίους προωθήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτό είναι αναπόδεικτο, επαναλαμβάνω.

Η Προανακριτική αποτελεί ένα σώου. Ορισμένοι θέλουν αυτό το σώου με τα παραπολιτικά και τα κουτσομπολιά ώστε να μη διερευνηθεί ακόμα κι αυτή η πτυχή της υπόθεσης με το σωστό τρόπο.

Πάρις Μουτσινάς: Υπάρχουν πάρα πολλές λίστες στο συρτάρι της Βουλής από την Αγγλία, το Λιχνενστάιν, την Ελβετία σχετικά με πρόσωπα που δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στην εθνική οικονομία. Γι’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να απολογηθεί η τρικομματική κυβέρνηση στο λαό και να εξηγήσει τι έχει κάνει με τις λίστες αυτές την ώρα που αφαιμάσσει την κοινωνία.

Κοινή εξέταση ΓΑΠ – Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου

  • Την περασμένη Κυριακή, το “Newsbomb.gr” δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 66% των συμμετεχόντων θα ήθελε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική. Πώς το σχολιάζετε;

Οδυσσέας Βουδούρης: Είναι απολύτως φυσιολογικό. Έπρεπε να είναι, όχι 66 αλλά 96 τοις εκατώ, αυτό το ποσοστό. Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αντιπαράθεση που θα γίνει δημοσίως διότι απ’ αυτήν θα προκύψει κάποιο νήμα για ό,τι έχει συμβεί με τη λίστα αυτή.

  • Γιατί δεν προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια ο πρόεδρος της Προανακριτικής, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης;

Πάρις Μουτσινάς: Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης υποστηρίζει ότι η Βουλή ψήφισε μόνο το ζητούμενο της αλλοίωσης. Αντικειμενικά αυτή είναι η αλήθεια. Όταν όμως με τον κ. Βουδούρη απαιτήσαμε να μπει στο κάδρο της αναζήτησης και της έρευνας η πρώτη δικογραφία των εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη -όπου θα αναδεικνυόταν και η ουσία της υπόθεσης- ο κ. Μαρκογιαννάκης απάντησε πως θα έπρεπε να εξέταζε αυτό το θέμα η Βουλή εκ νέου αν προέκυπτε ζήτημα περί την αξιοποίηση της λίστας. Τότε θα καλούνταν ως υπόλογοι όσοι φωτογραφίζονται από τη δικογραφία. Αυτό είναι όντως ένα πολύ μεγάλο θέμα.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και προνόμια

  • Μεγάλο θέμα είναι και η μόνη αλήθεια που έχει εκφράσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτή των Ελλήνων εφοπλιστών, η οποία έχει απαλλαγεί από τη φορολόγηση των κερδών της. Γιατί δεν έχει γίνει κάτι από την εποχή της κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα σήμερα;

Οδυσσέας Βουδούρης: Η κυβέρνηση Σαμαρά με την στήριξη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συγκροτήθηκε βάσει μια προγραμματικής συμφωνίας, η οποία είχε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Έλεγε ότι έπρεπε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να εκπονηθεί ένα νέο -πιο δίκαιο- φορολογικό σύστημα, μείωση του ΦΠΑ και άλλων φόρων.

Όλοι αυτοί οι στόχοι της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν δρομολογήθηκαν αλλά μόλις τον Ιανουάριο πέρασε ένας φορολογικός νόμος, ο οποίος ήταν το αντιδιαμετρικώς αντίθετο απ’ ό,τι συμφωνήθηκε. Ήταν αμιγώς φοροεισπρακτικός, έγινε κακήν κακώς για να κλείσει μια «τρύπα» και έπληττε πάλι τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Ήρθε και με έπιασε ένας πολίτης ύστερα από κάποια εκδήλωση και μου είπε αυτοσαρκαστικά: «Ευτυχώς δεν φοβόμαστε πλέον με το Μνημόνιο ότι θα μας πάρουν οι κομμουνιστές τα σπίτια. Ξέρουμε πλέον ότι θα έρθουν οι τράπεζες να μας το πάρουν»!

Πάρις Μουτσινάς: Είναι απορίας άξιο πώς η ΔΗΜΑΡ δεν θέτει ζητήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Παλαιότερα ο Φώτης Κουβέλης έλεγε σε συνεντεύξεις και σε ομιλίες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν θα αντιμετωπιζόταν η παραοικονομία θα μπορούσαν να καλυφθούν τρύπες ύψους 13,5 δισ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριζε ότι παλεύουμε να μείνουμε στο ευρώ με την κοινωνία όρθια και την οικονομία ζωντανή. Φαίνεται πως ξέχασε όσα έλεγε και συναινεί ώστε η κυβέρνηση να φορτώνει το λαό με αβάσταχτα βάρη…

  • Η οικονομία μάλλον δεν είναι ζωντανή όταν δουλεύουν υπογείως διάφορα λόμπυ. Μάθαμε από τη Κύπρο ότι υπήρξαν εφοπλιστές με ιδιαίτερη ενημέρωση και πριν από το κρίσιμο Eurogroupμετέφεραν τα λεφτά τους σε τράπεζες σκανδιναβικών χωρών. Θα ελεγχθούν ή πάλι κάποιοι θα κάνουν τα στραβά μάτια;

Πάρις Μουτσινάς: Πιστεύω ότι η τρικομματική κυβέρνηση παίζει το ρόλο του λύκου που πρέπει να φυλάει τα πρόβατα. Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στα διαπλεκόμενα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου που έχει σωρευθεί στη χώρα διότι είναι και οι ίδιοι που απολογούνται για όσα έχουν συμβεί σήμερα.

Γι’ αυτό ζητούμε αλλαγές στη χώρα και την κοινωνία όρθια στους αγώνες.

Η πολιτική Στουρνάρα και το σχέδιο Μανιτάκη

  • Ως τεχνοκράτης -και με «αέρα» τέταρτου κυβερνητικού εταίρου- ο κ. Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με την πολιτική που εφαρμόζει και έκανε «πνεύμα» όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας πως είναι τόσο δραστήριος επειδή παίρνει «μουρουνέλαιο». Τι εντυπώσεις αφήνει ο πρώτος τη τάξει υπουργός;

Πάρις Μουτσινάς: Μουρουνέλαιο παίρνει ο υπουργός αλλά με το ρετσινόλαδο της πολιτικής του ζορίζεται ο λαός.

Οδυσσέας Βουδούρης: Αυτή η κυβέρνηση είναι όντως πετυχημένη. Αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί είναι ότι ο στόχος που επιδιώκει δεν είναι αυτός ο οποίος λέγεται. Στόχος δεν είναι η οικονομική ανάκαμψη διότι όντως αν βάλουμε αυτό, θα απορήσουμε για το βαθμό ανικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ξέρει όλα τα προβλήματα και επί 12 μήνες δεν έχει προωθήσει την παραμικρή μεταρρύθμιση για το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, το ασφαλιστικό.

Αν διαβάσουμε προσεκτικά τι λέει ο Φρίντμαν θα καταλάβουμε ότι επισημαίνει όσα κάνει η κυβέρνηση με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όλα θα περάσουν με τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και της Εθνικής κυριαρχίας. Κάπως έτσι τα περιγράφει ο Μ.Τζ. Κέισι στο βιβλίο «Πώς καταστράφηκε η μεσαία τάξη».

  • Η συρρίκνωση ξενικά από τις απολύσεις στο Δημόσιο μετά τη μετατροπή του κ. Αντώνη Μανιτάκη σε σάκο του μποξ μεταξύ του κ. Στουρνάρα, της τρόικας και των κυβερνητικών εταίρων;

Πάρις Μουτσινάς: Ο κ. Αντώνης Μανιτάκης είχε πει από τις αρχές ότι είχε σαφείς στόχους εξυγίανσης για το δημόσιο τομέα με κινητοποίηση αξιολόγησης υπαλλήλων και δομών οργανισμών και νομικών προσώπων ώστε να δείξει ποια χρειάζεται να καταργηθούν, τι θα παραμείνει και τι θα συγχωνευτεί.

Είδαμε μια βίαιη τροπή των πραγμάτων από την τρόικα να προχωρεί σε απολύσεις, γεγονός τραγικό διότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει προοπτική.

Για το πρώτο μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε χθες κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε επίσης: