ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση 160 -165 ψήφων

Κυβέρνηση 160 -165 ψήφων

Το «δίωρο του διαβόλου» (9-11 χθες βράδυ) όταν παγωμένη όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τις δραματικές εξελίξεις μια ξαφνικής πολιτικής κρίσης που επέστρεφε τη χώρα στο 2010, τελείωσε με ένα εκκωφαντικό αποτέλεσμα: μια νέα και πιο ισχυρή κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου με υπολογισμένες ψήφους στη Βουλή 160-165 ψήφων.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Αυτό το άθροισμα βγαίνει από την στήριξη που θα προσφέρει στη νέα κυβέρνηση που θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα με πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο και συντονιστή του κυβερνητικού έργου τον Κ. Βενιζέλο με πέντε έξι υπουργούς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Στα 160 -165 κουκιά που μετράει ήδη το επιτελείο Σαμαρα είναι όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, πέντε –έξι ανεξάρτητοι (από αυτούς που επιθυμούν επιστροφή στο γαλάζιο «μαντρί») και ίσως δύο-τριε από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους πρώην ΠΑΣΟΚ.

Είτε στηρίξει με ψήφο ανοχής η ΔΗΜΑΡ τη νέα κυβέρνηση είτε όχι, δεν υπολογίζονται πλέον οι ψήφοι της από το πρωθυπουργικό επιτελείο που νιώθει ότι πέτυχε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: την απαλλαγή της κυβέρνησης από τα βαρίδια της ΔΗΜΑΡ ( Μανιτάκης-Ρουπακιώτης) και ενίσχυση της προσωπικότητας του πρωθυπουργού ο οποίος τώρα μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστος και στην ολοκληρωτική εφαρμογή της απόφασής του για την ΕΡΤ.

Από όλη αυτή την χθεσινή δραματική πολιτική περιπέτεια, βαριά τραυματισμένη βγαίνει η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της κ. Φώτης Κουβέλης καθώς δεν υπολόγισαν σωστά το πολιτικό αποτέλεσμα μιας αδιάλλακτης στάσης του στο θέμα της ΕΡΤ που μοιραία οδηγούσε σε εκλογές, κάτι που το σύνολο του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή απορρίπτει με κάθε τρόπο.