ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολύσεις σε ΤΕΟ, ΙΝΕ και Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων με ένα νόμο

Απολύσεις σε ΤΕΟ, ΙΝΕ και Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων με ένα νόμο

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι φορείς που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου καταργούνται και το προσωπικό τους απολύεται, άμεσα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον το δεύτερο κύμα απολύσεων από το Δημόσιο, κατ’ επιταγή των μνημονίων που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με την τρόικα.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή καταργούνται 23 φορείς «που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους», όπως σημειώνεται στο… Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι φορείς που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου καταργούνται και το προσωπικό τους απολύεται, άμεσα. Εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, το προσωπικό τους θα ενταχθεί στο καθεστώς της 8μηνης διαθεσιμότητας, μετά τη λήξη της οποίας είτε θα απορροφηθεί σε άλλες θέσεις του Δημοσίου είτε, επίσης, θα απολυθεί.

Οι τρεις κυριότεροι φορείς που οδηγούνται σε λουκέτο, α λα ΕΡΤ, είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. από τους οποίους αναμένεται να προκύψουν περί τις 200 απολύσεις.

Αυτός ο αριθμός θα έρθει να συμπληρώσει, αλλά όχι και να καλύψει πλήρως, τον στόχο των 4.000 απολύσεων που εκκρεμεί από το 2013 βάσει του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι 2.600 απολύσεις λογίζονται από την ΕΡΤ ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων που θεωρήθηκαν επίορκοι ή είχαν προβλήματα υγείας. Αναζητούνται, συνεπώς, τουλάχιστον 1.000 απολύσεις επιπλέον αλλά και 12.500 διαθεσιμότητες (ΕΟΠΥΥ, ΟΤΑ) προκειμένου να «κλείσει» το κενό του 2013, ενώ εκκρεμούν επιπλέον 11.000 για το τρέχον έτος.

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και το ζήτημα της κινητικότητας – απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, αυξάνοντας την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι 15 δημόσιοι οργανισμοί που καταργούνται

Μητσοτάκης: 15.000 απολύσεις μέσα στο 2014–Θέλουμε αποτελεσματικότητα

«Ξαφνικός θάνατος» για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Μητσοτάκης: Έρχονται και άλλα κύματα καταργήσεων φορέων

Λουκέτα και απολύσεις

Εκτός δημοσίου 11.000 υπάλληλοι το 2014

Tρόικα: Απολύστε 5.000 διαθέσιμους