Παπαδημούλης: Λύση του Κυπριακού με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Παπαδημούλης: Λύση του Κυπριακού με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λύση του Κυπριακού με ενωμένη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς στρατεύματα κατοχής, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης που εγκαινιάστηκε με το κοινό ανακοινωθέν. Το ίδιο το ανακοινωθέν εμπεριέχει διατυπώσεις με σημεία γκρίζα, ασαφή, που έχουν και δυνατότητες αλλά και κινδύνους. Εφόσον και όταν υπάρξει συμφωνία, θέμα για το οποίο τον πρώτο λόγο έχει η κυπριακή κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία» ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ο κύπριος ηγέτης δεν ενημέρωσε την αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη φορά που θα έρθει να είναι και η ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των ελληνικών κομμάτων μέσα στο πρόγραμμα.

Ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε επίσης ότι κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε η έντονη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία που έχει επιλεγεί για την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο, κοντά στην Κρήτη. «Ζητήσαμε αυτή η διαδικασία να γίνει έξω από την κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, πολύ περισσότερο που χρησιμοποιείται μια μέθοδος που δεν έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα και που αυτό γίνεται πάνω σε πλοίο και όχι σε χερσαίο έδαφος, καθώς σειρά χωρών έχουν αρνηθεί να φιλοξενήσουν αυτή τη διαδικασία».

Όπως σημείωσε, τέθηκε επίσης το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου. «Κοινοποιήθηκε στην κυβέρνηση το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είναι μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Ζητήσαμε αυτό το πόρισμα να δοθεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, γιατί είναι αδιανόητο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα το πόρισμα που είναι μοχλός για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης εθνικής υπόθεσης».

Επίσης, πρόσθεσε, ζητείται από την κυβέρνηση να σταματήσει η βραδυπορία στην υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης που «υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες» για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, για τη διεκδίκηση του αναγκαστικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, ο κ. Βενιζέλος θεώρησε και τα δυο αιτήματα εύλογα και επιφυλάχθηκε να συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό για να υλοποιηθεί η σύσταση αυτής της διακομματικής Επιτροπής, αλλά και για να υπάρξει ενημέρωση για το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.