ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Μέρκελ

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Μέρκελ

-Το μήνυμα της καγκελαρίου στους Έλληνες και την ΕΕ

-Να θέσει και επίσημα τη μείωση του χρέους θα επιχειρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ένα μόλις 24ωρο πριν την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα με στόχο να στείλει μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η χώρας μας γυρίζει σελίδα.

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι της «σιδηράς κυρίας» της ΕΕ στην από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται να κάτσει στην Αθήνα περίπου 5 ώρες. Στην ολιγόωρη παραμονή της αναμένεται να εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού, επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει λεπτομέρειες περί του ελληνογερμανικού επενδυτικού ταμείου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιχειρήσει να στείλει και μήνυμα προς την Ευρώπη, ενόψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ποιο θα είναι αυτό; Ότι η συνταγή της, ούτε λίγο ούτε πολύ, πέτυχε. Ότι η εχθρική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των λαών της Ευρώπης ήταν για… καλό!

Στην αρχή μας είπε τεμπέληδες, μετά είπε ότι μπορεί τελικά και να μην είμαστε χαμένη υπόθεση, αργότερα αποφάσισε να μας σώσει με οποιοδήποτε κόστος και τώρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είμαστε σχεδόν παράδειγμα προς μίμηση…

Και όλα αυτά τώρα, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές που αποτελούν στοίχημα για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και υπό την απειλή των Ευρωσκεπτικιστών. Τυχαίο λοιπόν;

merkel sam

Τι θα πει ο Σαμαράς

Για πρώτη φορά αναμένεται ο πρωθυπουργός να θέσει επίσημα στη Γερμανίδα Καγκελάριο τη μείωση του ελληνικού χρέους και την άμεση έναρξη των συνομιλιών.

Σύμμαχος του Α. Σαμαρά θα είναι η άκρως επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτό είναι το τρίτο και πιο δύσκολο στάδιο, καθώς θα πρέπει να πείσουν τόσο τους Γερμανούς όσο και το ΔΝΤ ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και όχι το καλοκαίρι, όπως έχουν τονίσει Βερολίνο και Ουάσινγκτον.

Το πρόγραμμα της Μέρκελ στην Αθήνα

Το επίσημο πρόγραμμά της ξεκινά στις 15:15, με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ για νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς.

Ακολούθως, στις 16:20 η κ. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 17:30 η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Ένας από τους στόχους της επίσκεψης -γι' αυτό, άλλωστε και οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων- είναι να ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες κρίσης, όπως και για τα προβλήματα χρηματοδότησης και να προωθήσει κοινές ελληνογερμανικές συμπράξεις.

Διαβάστε επίσης:

«Αστακός» η Αθήνα για την επίσκεψη Μέρκελ

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν λόγω της επίσκεψης Μέρκελ

Στην Πλάκα το δείπνο στη Μέρκελ

«Πάγωσαν» τα χαμόγελα στο Μαξίμου