ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Ανδριανόπουλος: «Ο Παπανδρέου κοροϊδεύει την Τρόικα»

Α. Ανδριανόπουλος: «Ο Παπανδρέου κοροϊδεύει την Τρόικα»
Σωστές οι αποφάσεις Σαμαρά

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ανδρέα Ανδριανόπουλου για την κυβέρνηση Παπανδρέου και τους χειρισμούς της στις επιταγές της Τρόικας.

Μιλώντας αποκλειστικά στο newsbomb.gr ο πρώην υπουργός και διακεκριμένος καθηγητής τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και, όπως βλέπω, η κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένο δρόμο. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με το να κοιτούν μόνο τα έσοδα. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τα έσοδα, αλλά τα έξοδα. Είναι υποχρεωτικό να μειώσουν τις δαπάνες δραματικά. Από τη στιγμή που δεν κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, πλησιάζουμε γρηγορότερα στην πτώχευση και σε τρομερά κοινωνικά αδιέξοδα».

Και τι βλέπετε να γίνεται;

«Επειδή έχουμε ανάγκη από δανεικά, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε μια ευρεία πολιτική απολύσεων στον δημόσιο τομέα κατ΄ εντολή των δανειστών. Κι αυτό το πράγμα θα είναι τραγικό με φοβερές κοινωνικές συνέπειες».

Πώς σχολιάζετε την προϋπόθεση για πολιτική συναίνεση που έθεσε πρόσφατα το ΔΝΤ για την καταβολή της 5ης δόσης;

«Είναι σαν να σου ζητά κάποιος να του δανείσεις χρήματα και να μην ξέρει την επόμενη μέρα αν θα του τα χρωστάς εσύ ή κάποιος άλλος. Λένε, λοιπόν, αυτοί οι κύριοι ότι εμείς κάνουμε κάποια συμφωνία μαζί σας. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει αυτά που της ζητάμε. Τι θα γίνει να αύριο το πρωί αν γίνουν εκλογές; Εν ολίγοις, αυτό που λένε είναι ότι θέλουν να έχουν τη σιγουριά πως δεν θα αλλάξει η πολιτική για την οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί. Αυτή είναι η λογική τους».

Και οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά;

«Οι προτάσεις του είναι στη σωστή κατεύθυνση. Παραδείγματος χάριν, η μείωση των φορολογικών συντελεστών που προτείνει είναι μια από τις ορθές προτάσεις, αλλά θα πρέπει να μειωθούν και στα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσει και για περικοπές στο κράτος. Είναι αστείες οι περικοπές που έχουν γίνει σε σχέση με τις απαιτήσεις της Τρόικας και δυστυχώς επαληθεύτηκα στις προβλέψεις μου. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, είναι επηρεασμένη από την πολιτική της φυσιογνωμία, την πολιτική της βάση και το φόβο του πολιτικού κόστους».

Την 5η δόση του δανείου εκτιμάτε ότι τελικά θα την πάρουμε;

«Ουσιαστικά το πρόβλημά μας ήταν η 4η δόση του δανείου, την οποία πήραμε για πολιτικούς λόγους γιατί δεν είχαμε εκπληρώσει καμία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει τον περασμένο Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι πως, για να μπορέσουμε να ρίξουμε «στάχτη στα μάτια» των αγορών και για να δικαιολογήσουμε το ότι μας έδωσαν την 4η δόση εφευρέθηκε το «κόλπο» των 50 δισ. ευρώ που θα μπορέσει το κράτος να εισπράξει από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Που θα βρεθούν, όμως, αυτά τα λεφτά; Και να πουλήσουμε εμείς, ποιος θα αγοράσει; Για την 5η δόση, αν δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις –που δεν το βλέπουμε μέχρι σήμερα- και όχι να κοροϊδεύουμε, μπορεί και να την πάρουμε. Αν αρχίσουμε τα ίδια κόλπα να κοροϊδεύουμε το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο. Αν δεν τα καταφέρουμε, ας μην συζητήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις. Καταλάβατε φαντάζομαι…

Ράνια Καρατζαφέρη