Συγγρού: Μισή συναίνεση σε Εφαρμοστικό και… νέα οικονομική σύμβαση!

Ναι κατά το ήμισυ είπε εχθές η ΝΔ στην κρίσιμη απογευματινή ψηφοφορία...

Ναι κατά το ήμισυ είπε εχθές η ΝΔ στην κρίσιμη απογευματινή ψηφοφορία του εφαρμοστικού νόμου.

Λίγες μόλις ώρες μετά την συντεταγμένη καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου -με μοναδική παραφωνία αυτή της Έλσας Παπαδημητρίου- η αξιωματική αντιπολίτευση, αποφάσισε να στηρίξει σημαντικό μέρος των άρθρων του εφαρμοστικού, όπως αυτά για τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την περιστολή δαπανών, που αξιολόγησε ως αναγκαία και ωφέλημα για τον τόπο.

Μισό «ναι» έδωσε όμως και στο ζήτημα της συναίνεσης. Αν και ο αρχηγός της ΝΔ, επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους και να επαναφέρει δυναμικά το αίτημα των εκλογών, δεν έκλεισε την πόρτα της συναίνεσης, θέλοντας εμφανώς να επιδείξει μια υπεύθυνη στάση, βάζοντας όμως ταυτόχρονα συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις για την παραχώρηση θετικής κρίσης για τη νέα οικονομική σύμβαση.

«Μας ‘‘απειλείτε’’, ότι θα φέρετε τη νέα δανειακή Σύμβαση, το λεγόμενο Μνημόνιο-ΙΙ, με 180 ψήφους. Μάλιστα υπουργός της Κυβέρνησής σας είπε ότι η ψήφιση με 180 δεν απαιτείται από το Σύνταγμα, αλλά θα το κάνετε για να πιέσετε την Αντιπολίτευση. Δηλαδή για να την εκβιάσετε… Μην κουράζεστε. Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα, για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Εμείς, αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της Πολιτικής, θα το καταψηφίσουμε και τότε. Και με 180 και με 250 και με... 300 να το φέρετε! Το καταλάβατε;», διερωτήθηκε εμφατικά ο Αντώνης Σαμαράς, υψώνοντας τους τόνους και δίνοντας άρωμα εκλογών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρίνισε ωστόσο πως αν μέχρι τότε, έχουν γίνει αλλαγές και αν έχει επιτραπεί «στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην Οικονομία να ανακάμψει», η παράταξή του θα το ψηφίσει ακόμα και ως απλό νόμο. «Τόσο απλό», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας μισή συναίνεση και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου -αλλά υπό αυστηρότατες προϋποθέσεις- στάση που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη και σοβαρή για το καλό του τόπου.