Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νόμο πλαίσιο

Ανακοίνωση για το νέο νόμο πλαίσιο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό...

Ανακοίνωση για το νέο νόμο πλαίσιο που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, εξέδωσε το Κομουνιστικό κόμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο επιχειρεί να εφαρμόσει το σύνολο των αντιδραστικών κατευθύνσεων που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μαζί με την ΕΕ, προκειμένου να προσαρμόσουν την ανώτατη εκπαίδευση στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση, αλλά και για το λαό συνολικά αφού πανεπιστήμια και έρευνα θα υπηρετούν αποκλειστικά την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων.

Θεσμοθετεί τους 3 κύκλους σπουδών, τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης - δια βίου εκμετάλλευσης. Έτσι δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια στην ανεργία και στην επανακατάρτιση. Το πτυχίο αποσυνδέεται πλήρως από το επάγγελμα. Για την πλειοψηφία των σπουδαστών προορίζονται μόνο ταχύρυθμες καταρτίσεις, ακόμα και μονοετείς, που θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται από τα μονοπώλια, με άξονα την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, την παραγωγή εργατικού δυναμικού με μισθούς Κίνας και Αφρικής.

Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, με την ολοκληρωτική παράδοση των υποδομών, της φοιτητικής μέριμνας (εστίες, λέσχες κ.λπ.) σε ιδιώτες που θα πουλούν υπηρεσίες στους φοιτητές, εξωθώντας τη φτωχή λαϊκή οικογένεια να χώσει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να σπουδάσουν τα παιδιά της.

Σχολές θα ανοίγουν και θα κλείνουν, θα χρηματοδοτούνται, ανάλογα με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρήσεων. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των σχολών, οι τετραετείς εμπορικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις είναι το χαλί για εισβάλλουν πιο βίαια τα μονοπώλια στη δομή και στο περιεχόμενο, σε κάθε λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Γενικεύεται η στρατιά των συμβασιούχων διδασκόντων, των εκπαιδευτικών χαμηλών βαθμίδων που θα υπογράφουν συμβάσεις χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Η αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις, με όρους ανταποδοτικότητας, θα είναι ο μοχλός για την κατάργηση της μονιμότητας, τη μείωση μισθών για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό.

Η διοίκηση των ΑΕΙ ανατίθεται με πλήρεις αρμοδιότητες στο συμβούλιο του Ιδρύματος, σε μια μικρή μερίδα καθηγητών που θα εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις, τις επιχειρηματικές δράσεις των Ιδρυμάτων, θα επιλέγουν ακόμα και τον Πρύτανη. Ο Νόμος-Πλαίσιο ανοίγει το δρόμο για μια ισχυρή αντιδραστική παρέμβαση και στο φοιτητικό κίνημα, στις δομές και στα συλλογικά του όργανα, καθιερώνοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή φοιτητή στο συμβούλιο διοίκησης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των μονοπωλίων, ιδιαίτερα τους συμβασιούχους και των χαμηλών βαθμίδων, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, να αντιταχθούν στη νέα λαίλαπα στην ανώτατη εκπαίδευση. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει η υποκρισία της κυβέρνησης ότι «νοικοκυρεύει» την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση! Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ είναι κομμάτι της ενιαίας σαρωτικής αντεργατικής επίθεσης που το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση, έχουν εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης. Το ταξικό εργατικό κίνημα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες να απαντήσουν με οργανωμένο πολιτικοποιημένο αγώνα.

Για να είναι αποτελεσματική η πάλη για να αποκρουστούν τα αντιδραστικά μέτρα, για ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας, πρέπει να συνοδευτεί από ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στον ίδιο το λαό και τη νεολαία, σε βάρος των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την ΕΕ. Για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία.

Τα βάρβαρα μέτρα δεν πρέπει να «νομιμοποιηθούν» στη συνείδηση φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Καλούμε το λαϊκό κίνημα να αντιπαλέψει, να μπλοκάρει, να εμποδίσει αυτά τα μέτρα μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.