ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβός: Κυπριακό, ΔΝΤ και αξιολόγηση κυριάρχησαν στις πρώτες επαφές του Τσίπρα

Νταβός: Κυπριακό, ΔΝΤ και αξιολόγηση κυριάρχησαν στις πρώτες επαφές του Τσίπρα

Το Κυπριακό βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επίλυσή του φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Νταβός επιβεβαιώνοντας την θετική δυναμική που έχουν πάρει οι συνομιλίες στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ, ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΚΑΙ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο χρέος θα συναντηθεί απόψε με τον Κύπριο Πρόεδρο, νωρίτερα το πρωί, όμως, θα έχει πραγματοποιηθεί η τριμερής για το Κυπριακό υπό τον Μπάν Κι-μουν και με την συμμετοχή των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Μία τριμερής που όπως όλα δείχνουν μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά τις δύο πλευρές.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός με τον έλληνα πρωθυπουργό. Και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του είπε «πρόσεχε τι εύχεσαι» μία φράση που όπως τουλάχιστον την ερμήνευσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μία συμβουλή στο να είναι προσεκτικός διότι έρχονται για τον ίδιο και πολλά και δύσκολα προβλήματα.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε διεξοδικά τον αμερικανό αξιωματούχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το ΔΝΤ και την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση περί το χρέος.

Στον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αποδίδεται η φράση πως «πρέπει να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση», όπως και η αναφορά πως «εκτιμούμε πάρα πολύ την προσπάθειά σας» με την παράλληλη επισήμανση πως «η άγκυρα της Ευρώπης είναι η Ελλάδα».

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν επικεντρώθηκε και στα ενεργειακά κάτι που επιβεβαίωσε άλλωστε και η παρουσία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για ζητήματα ενέργειας Άμος Χοκστάιν στο τραπέζι των ελληνοαμερικανικών επαφών.
Οι Αμερικανοί χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την μεταφορά ING μέσω της χώρας μας.

Το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συζητήθηκε και στη συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο περιθώριο των εργασιών του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Ο Επίτροπος επί των οικονομικών φέρεται να σχολίασε πως πρέπει να ολοκληρωθεί προηγουμένως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και επανέλαβε στην ελληνική πλευρά πως το θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος θα αρχίσει να συζητείται μόνο όταν θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Cnn.gr